Обележавање Недеље здравља уста и зуба у условима пандемије

Н едеља здравља уста и зуба, која траје од 18. до 24. маја под слоганом „Здраве навике за здраве зубе“, обележава се ове године скромније због још увек актуелне пандемије корона вируса. Тим поводом др Ирена Кукољ, начелник Службе за стоматолошку здравствену заштиту, гостовала је у Јутарњем програму ТВ Ваљево Плус, поново су отворене наше ординације у основним и средњим школама, а Стоматологија је припремила и презентацију посвећену превенцији каријеса, која ће бити представљена основцима на онлајн часовима свих основних школа.

Почели су да раде вртићи и дневни боравци у основним школама, са знатно смањеним бројем деце, са којима ће стоматолози организовати разговоре посвећене правилној нези зуба и заштити од стварања каријеса. Стоматолошка служба се прилагодила актуелним условима, као и школе, тако да је презентације и видео записе послала учитељицама, које ће у оквиру својих онлајн часова одвојити неко време за презентације посвећене превенцији каријеса.

-Каријес не само да квари осмех, него спада у једну од најраспрострањенијих болести човечанства, која може створити знатне компликације. Да би се то спречило најважнија је превентива, која почиње још од трудноће. У школи за труднице и родитељство Дома здравља гостују и стоматолози, који трудницама причају о правилној исхрани, хигијенским навикама за одржавање зуба, а када оне прихвате позитивне навике сигурни смо да ће их пренети и на своју децу. Мајкама објашњавамо и зашто је дојење важно за правилан развој мишића и кости лица и вилица. Беба први пут долази на преглед код стоматолога у првој години живота, то је законски регулисано. Тада родитеље едукујемо како да сачувају здравље уста и зуба свог детета јер зуби већ ничу. Родитеље и децу затим обучавамо у нашем Саветовалишту, едукацију деце настављамо у сарадњи са вртићима, а наши искусни стоматолози по школама кроз методе животних демонстрација и индивидуалних приступа уче ђаке како правилно прати зубе, кроз чувену „киша пада, трава расте“. Битно је да стичу навику прања и зуба и да их оперу са свих страна. Треба их прати више пута у току дана, а најважније је ујутро и увече – изјавила је, између осталог, начелник Службе за стоматолошку здравствену заштиту др Ирена Кукољ.

Слоган овогодишње кампање „Здраве навике за здраве зубе” указује нам на значај здравих стилова живота у очувању здравља уста и зуба, као и фактора ризика за настанак болести уста и зуба. Фактор ризика за настанак болести уста и зуба није само лоша орална хигијена, већ и фактори који су значајни и за настанак обољења срца и крвних судова, малигних обољења, дијабетеса, као што су: неправилна исхрана са великом количином масти, соли и шећера, употреба дуванских производа, штетна употреба алкохола, физичка неактивност, али и социјалне детерминанте здравља.

Резултати истраживања понашања у вези са здрављем деце школског узраста у Републици Србији 2018. године показали су да навику свакодневног прања зуба чешће од једном дневно има нешто више од две трећине (70,9%) ученика петих, седмих разреда основне школе и првих разреда средње школе, значајно више девојчица него дечака (82,6% према 59,9%).

У прилогу овог текста можете погледати или преузети споменуту презентацију „Превентивне мере у стоматологији“ др Ирене Кукољ.

-Кликните овде за преузимање презентације-