Трибина у Медицинској школи поводом Националног дана без дувана

П редставници Завода за јавно здравље Ваљево, Дома здравља Ваљево и Црвеног крста Ваљево данас су у Медицинској школи одржали трибину за ученике првог разреда под називом „365 ДАНА БЕЗ ДУВАНА”, уз поштовaње свих мера превенције у борби против пандемије коронавируса.

Поред указивања на штетне ефекте употребе дувана и дуванских производа и изложености дуванском диму, у разговору је посебно наглашен значај неконзумирања дувана и престанка пушења.

Осим тога, посебан акценат у данашњим разговорима стављен је на електронске цигарете, које се већ дуже време користе као алтернатива дуванском диму и сматра се да су мање штетне. Међутим, прошло је недовољно времена да бисмо мерили штетне ефекте електронских цигарета и још увек не знамо како сагоревања уља и арома дугорочно утичу на здравље, али свакако нису пожељна. Истраживања кажу да је око 70 посто ученика, и младића и девојака, пробало електронску цигарету из знатижеље.

Подаци показују да је 17,7% ученика првих разреда средњих школа бар једном пробало електронске цигарете, а тренутно их користи 5,5%. Највећи проценат (72,3%) ученика првих разреда средњих школа који су пробали електронску цигарету су то урадили из радозналости (72,0% дечаци и 72,6% девојчице).

Охрабрује да је, према подацима Европског школског истраживања о употреби психоактивних супстанци међу ученицима у Србији 2019. године, проценат ученика првих разреда средњих школа који су пушили бар једном током живота смањен са 46% у 2008. години на 38% у 2019. години, а бележи се и смањење процента ученика који тренутно пуше (16,8%), укључујући и свакодневне пушаче.

Повратак на Главну страну