Међународни дан старих обележен превентивним прегледима у Удружењу пензионера

А ктивностима у Дому пензионера Служба поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево, у партнерству са Заводом за јавно здравље, Црвеним крстом Ваљево и Медицинском школом, сарадњом са Удружењем пензионера Града Ваљева, организовала је обележавање Међународног дана старијих особа (1. октобар). Бројним заинтерсованим пензионерима контролисани су крвни притисак, ниво масноћа и шећера у крви, телесна тежина и висина. Ученици Медицинске школе поставили су изложбу својих радова и заједно са волонтерима Црвеног крста делили здравствено-едукативне брошуре Института за јавно здравље „Батут“.

Др Верица Петровић, специјалиста опште медицине Дома здравља истакла је значај превенције за здравље суграђана:

- Најважније за здравље људи је превенција, тако да данас, осим давања савета, нашим старијим суграђанима меримо неке основне здравствене параметре као што су холестерол, триглицериди и шећер, крвни притисак, телесна тежина и висина на основу којих ће се израчунати бодимас индекс као фактор ризика. Код старијих особа најчешће су кардиоваскуларне болести, дијабетес, коштано-мишићни проблеми, али су све чешћи неуролошки поремећаји попут деменције и Алцхајмерове болести.

Никола Савић, наставник здравствене неге Медицинске школе Ваљево, рекао је да је 1. октобар прилика да се јавности скрене пажња на важност здравља старије популације:

- Према пројекцијама УН и најновијим подацима Института „Батут“ становништво је све старије. Према препорукама Светске здравствене организације овогодишњи 1. октобар пре свега је усмерен ка здрављу жена и евентуалним неједнакостима и родној неравноправности, због чега оне у одређеном проценту остају са неоствареним здравственим потребама. Базирамо се, као и увек, на превенцији болести и раном откривању здравствених проблема, а наши ученици увек дају свој допринос.

Александар Томић, секретар Црвеног крста Ваљево је истакао да једна од важних активности којима се ова организација бави јесу најстарији суграђани:

- Један од циљева нашпих активности јесте да предочимо да је старење процес и да су наши најстарији суграђани итекако значајни за друштво, да могу допринети развоју читаве заједнице. Данас смо овде да укажемо на значај онога што они могу да ураде на личном плану, а да се сви, као партнерске установе и као заједница, трудимо да побољшамо њихов положај. Међународни акциони план старења, установљен пре двадесетак година у Мадриду, дефинисао је да не можемо говорити о старијим особама као људима који се налазе у неком животном добу, већ да треба да водимо рачуна о њиховим потребама.

Председница Удружења пензионера града Ваљева Вера Дринчевић захвалила се здравственим радницима и волонтерима Црвеног крста и Медицинске школе што су сваке године са њима на Међународни дан старијих особа, што им преконтролишу здравље, посаветују их по питању редовних терапија, прегледа и начина живота, али се осврнула и на дискриминацију старијих људи у друштву:

- Присутна је у друштву дискриминација према старима, рекла бих и нехуман однос, у смислу да нисте више способни за било какав посао, за учење, савладавање нових вештина итд. Имамо проблема у свим јавним установама, затим постоји физичко и психичко злостављање у породицама, мада немамо значајну евиденцију о томе, али се трудимо да уђемо у ту проблематику заједно са Центром за социјални рад. Разговараћемо о томе данас на пријему и код градоначелника. Хоћемо данас да кажемо да старији људи могу још много да допринесу и породици и друштву, да могу допринети у свим сферама живота.

Треба истаћи одличну сарадњу са Удружењем пензионера Ваљева на организацији овог догађаја, тако да је одзив за контролу здравља био изванредан.

Повратак на Главну страну