Одржан Национални симпозијум „Колубарски дани здравствених радника и сарадника 2023“

П ротеклог викенда је у сали Музичке школе „Живорад Грбић“ одржан Национални симпозијум „Колубарски дани здравствених радника и сарадника 2023“ са темом „Да свако срце буде здраво – уједињени око циља“, тако да је уједно био посвећен Светском дану срца. Удружење здравствених радника и сарадника Колубарског округа „Будућност“ први пут је организовало скуп са националном покривеношћу, уз учешће гостију из Републике Српске и Федерације БиХ.

На свечаном отварању учесницима су се обратили: у име Града Ваљева као једног од покровитеља симпозијума Виктор Мићић, заменик председника Скупштине града, затим в. д. директора Здравственог центра Ваљево др Марија Мирковић, проф. др Оливера Николић, председник Факултета здравствених и правних студија Универзитета Сингидунум, Горан Мошић, председник Балканске асоцијације медицинских сестара и у име организатора Славица Филиповић, председница удружења „Будућност“.

У уметничком делу програма учествовао је хор Медицинске школе и рецитатори Миљана Теовановић и Марија Милетић, као и ученик клавира Музичке школе Симон Бојичић. Химну Србије отпевала је ученица ове школе Марија Малиџан.

Уводно предавање одржао је наш познати кардиолог, проф. др Милан А. Недељковић из Универзитетског клиничког центра Србије, са приказом рада интервентне кардиологије за време пандемије.

У изјави за медије професор Недељковић се радо присетио да је у Ваљеву 2010. године отворио ангиосалу и афирмативно се изјаснио о њеном раду:

- Имамо 30 сала у 20 центара, од чега су две овде, учествовао сам у тренингу и васпитавању свих тих људи, сви су они полагали студентске и специјалистичке испите из интерне и кардиологије код мене, магистрирали и докторирали. Мада Удружење кардиолога јуче и данас има велики конгрес посвећен Светском дану срца изабрао сам да дођем овде јер Ваљево доживљавам као свој град, као стециште паметних људи, изванредних лекара и кардиолога. И ових дана ћу ићи на неколико светских конгреса, али Ваљево радо спомињем као четврти центар у Србији по броју урађених интервенција, по броју инфаркта миокарда и других процедура. Квалитет који ваљевски интервентни кардиолози пружају завидан је не само за Србију, већ за овај део Европе.

Професор Недељковић се затим осврнуо на симпозијум и Светски дан срца:

- Вечерас говорим о интервентној кардиологији у Србији од 2019. до 2023. у најтежем периоду за здравство - периоду пандемије ковида. У 2019. смо имали 38.000 интервенција, тај број је 2020. и 2021. падао, а највише се то одразило на пацијенте који су имали болове, установљене тестом оптерећења и успорен је био улазак у болницу пацијентима са листе чекања. Доста добро су прошли они који су имали инфаркт миокарда, јер су били одмах урађени. Било је доста проблема, успели су то кардиолози да савладају, али се осетило највише на елективним случајевима и листама чекања. Мој приказ илуструје тежак рад у време пандемије читаве палете људи: лекара, медицинских сестара, помоћног особља...

В.д. директора ЗЦ Ваљево др Марија Крстивојевић истакла је да је ЗЦ Ваљево подржао национални симпозијум предавачима из Опште болнице и Дома здравља, као и да јој је част што је међу њима професор Недељковић, учитељ и старијих и млађих ваљевских кардиолога.

- Нама старијима је професор Недељковић био битан због отварања ангиосале, већина нас је добила докторате и магистеријуме у то време, док су се млади едуковали и он им је уз рад ангиосале несебично преносио своје знање. Данас су то специјалисти кардиолози који су постали водећи стручњаци у Србији. Наша ангиосала је једна од водећих у Србији, четврта на ранг листи, после клиничких центара и института. Уводно предавање професора Недељковића је битно за едукацију и лекара и сестара, свих медицинских радника сада већ формираног ЗЦ Ваљево. Уједно бих хтела да похвалим све наше здравствене раднике који су учествовали у раду за време ковида, сви ти млади људи који су били за време короне примљени су ових дана у радни однос, срећна сам због тога. За време ковида ангиосала је била једна од четири у Србији која је радила без прекида, и елективне коронарографије и акутне инфаркте миокарда тако да бих стварно похвалила све.

Председник Балканске асоцијације медицинских сестара Горан Мошић рекао је да му је изузетна част и задовољство што су покровитељи оваквог скупа, поготово што са председницом удружења Колубарског округа Славицом Филиповић сарађује скоро две деценије:

- Заиста импознатан број предавача са одличном тематиком од примарног, преко секундарног до терцијарног нивоа здравствене заштите. Заиста сам сигуран да ће учесници понети нова знања са овог скупа, која ће моћи да примене у својим здравственим јединицама. Сматрамо да је врло добра инцијатива да се оснује оваква асоцијација јер су проблеми генерално врло слични. Искрено се надам придружењу још неких земаља с којима смо у преговорима, без обзира што припадају Европској унији, јер ми као земље кандидати из југоисточне Европе стремимо европском путу, бар се надам, тако да ћемо морати одређене курикулуме да усагласимо са законима и прописима ЕУ.

Удружење здравствених радника и сарадника Колубарског округа „Будућност“ постоји већ 14 година и једно је од највећих стручнопрофилских удружења на територији Колубарског округа, истакла је председница Славица Филиповић из Дома здравља Ваљево:

- Ово је први национални симпозијум у организацији удружења. Имамо изузетне предаваче из целе земље и региона, као и наше лекаре из Опште болнице и Дома здравља, а неки од њих предају и на Универзитету Сингидунум. Ово је богат симпозијум који говори о најсавременим достигнућима које Србија пружа свом становништву у области кардиологије. Као председници удружења велика ми је част и задовољство да са свим колегама који су дошли поделимо наша искуства, све што је у служби унапређења сестринске професије и медицинске струке.

Удружење је уручило захвалнице покровитељима и спонзорима симпозијума, здравственим и образовним установама, Комори медицинских сестара и техничара Србије, струковним удружењима и асоцијацијама и другима.

Други дан симпозијума био је потпуно радног карактера. Међу предавачима су били ванредни професор др Душан Ружичић из ЗЦ - Општа болница Ваљево, др Александра Живковић из ИКВБ Дедиње, проф. др Владислав Вукомановић и др Сташа Красић из Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић“, проф. др Марија Младеновић из ЗЦ - Општа болница Ваљево, др Јелена Јовановић из ЗЦ Ваљево – Дом здравља Ваљево, више магистара сестринства, виших и струковних медицинских сестара и техничара из Србије, Републике Српске и Федерације БИХ.

Повратак на Главну страну