Против сезонског грипа вакцинисано скоро две хиљаде Ваљеваца

Н За месец дана је против сезонског грипа вакцинисано 1.972 Ваљеваца, од тога 1.662 у централном објекту Дома здравља, а остатак у градским и сеоским амбулантама. До уобичајене појаве грипа има још доста времена и довољно вакцина, тако да ће сви заинтересовани Ваљевци моћи на време да се заштите.

Грађани вакцину против грипа могу примити радним данима од 7 до 19 часова у приземљу Дома здравља Ваљево, преко пута главног улаза. Претходно пацијент треба да добије налог за имунизацију од свог изабраног лекара. Вакцине имају и градске и сеоске амбуланте, осим амбуланте Ново Насеље која је намењена збрињавању респираторних инфекција.

За Дом здравља Ваљево у сезони 2023/24. опредељено је 4.500 доза четворовалентне вакцине „Инфлувак тетра“, која штити од два типа вируса А и два типа вируса Б сезонског грипа.

Вакцина је најефикаснији и најбезбеднији вид индивидуалне и колективне заштите од грипа. Препоручује се свим ризичним групама грађана, првенствено хроничним болесницима и старијима од 65 година, здравственим радницима и свима који су на радном месту у контакту са пуно људи. За стицање имунитета потребно је две до три недеље, а ствара се имунитет за наредних 6 до 12 месеци.

Вакцину против сезонског грипа не могу примити особе које имају респираторну инфекцију и температуру, док не оздраве, затим особе преосетљиве на супстанце садржане у вакцини, алергичне на кокошје јаје, месо и перје, као и на Гентамицин.

Повратак на Главну страну