Обележен Светски дан борбе против мултипле склерозе

П оводом 30. маја - Светског дана борбе против мултипле склерозе, Удружење мултипле склерозе Колубарског округа организовало је акцију на Градском тргу. Том приликом окупили су своје чланове и пријатеље удружења и и делили флајере суграђанима, са жељом да им скрену пажњу, информишу их о овој подмуклој болести и активностима удружења. У име Дома здравља акцији се придружила Служба поливалентне патронаже, која већ дуже време активно сарађује са удружењем, обилазећи чланове у кућним условима и помажући им у превазилажењу проблема с којима се суочавају.

МС је подмукла болест, њен ток непредвидив, а број оболелих у Србији у порасту, поручено је овим поводом. Најчешће се јавља између 20. и 40. године живота, али се може манифестовати и у било ком другом животном периоду. Жене обољевају два пута чешће од мушкараца. Удружењу у Ваљеву има 80 чланова, а према подацима из регистра о броју оболелих који је израдио неуролог примаријус др Михаило Мирковић, у Колубарском округу је 200 оболелих од мултипле склерозе, од чега је 150 жена.

У изјави за медије председник Удружења МС Колубарског округа Дејан Драјић је рекао:

-Наше удружење требало је ове године да буде домаћин централне манифестације обележавања Светског дана борбе против мултипле склерозе, међутим због добро познатих разлога такво обележавање је отказано. Ми смо данас на скроман начин припремили малу манифестацију, делимо флајере суграђанима и упознајемо их са радом нашег удружења и самом дану оболелих од мултипле склерозе. Сарадња са градом је коректна, надам се да ће убудуће моћи да се унапреди. Финансирамо се из буџета, на основу наших пројеката. Жао ми је што није прошао пројекат који се односио односио на „МС СОС телефон“, трајао би шест месеци. Било је планирано да се ангажује лекар, неуролог, који би седмично четири сата био доступан телефонским путем свим пацијентима који болују од мултипла склерозе, где би могли да добију потребне информације везане за свој статус болести или за заказивање прегледа итд. Овај пројекат се годинама већ реализује у Хрватској и од великог је значаја за оболеле од мултипле склерозе – појаснио је Драјић.

Након 15 година од увођења лекова прве генерације за лечење мултипла склерозе, од које у Србији болује 9.000 људи, држава је одлучила да ове године на позитивну листу лекова уврсти савремену и ефикасну терапију, која до сада није била доступна пацијентима. За оболеле је тако учињен велики помак и у том духу се ове године обележава 30. мај Светски дан борбе против мултипла склерозе.