Одржано „Медицинско село“ у Бранковини

Н

а иницијативу организатора другог „Гастрофеста“ у Бранковини, Дом здравља Ваљево је у недељу у ОШ „Прота Матеја Ненадовић“ организовао „Медицинско село“. Прегледи мештана из овог и околних села обављани су у згради основне школе од 8 до 13 сати. Укупно је реализовано 177 прегледа: општег здравственог стања и притиска код лекара опште медицине (40), ултразвучни преглед код радиолога и гастроентеролога (39), мерење нивоа шећера у крви од стране Патронаже (38), преглед кардиолога уз ЕКГ снимак по потреби (33), код специјалисте за ухо, грло и нос прегледало се 18 људи, Служба кућне неге и лечења обавила је девет посета на терену, а дежурала је Служба хитне медицинске помоћи. По потреби су рађени ЕКГ снимци, као и прегледи специјалисте за ухо, грло и нос.

На располагању мештанима била је и Апотекарска установа Ваљево са најпотребнијим лековима. Прегледани су и људи без оверене здравствене књижице, што је у оваквим акцијама посебно значајно.

У организацији Црвеног крста Ваљево, у Бранковини је јуче био паркиран и аутобус Института за трансфузију крви Србије. Крв је дала и директорка Дома здравља др Бранка Антић, која је јуче предводила тим наше установе у акцији „Медицинско село“.