У КОВИД амбуланти просечно 824 прегледа за седам дана

П росечан број прегледа од 26. јануара до 1. фебруара износи 824. Апсолутни рекорд по броју прегледа, не само у овом таласу него од почетка пандемије, забележен је 28. јануара и износио је 925. Иначе је претходних седам дана баш било ударно по броју примљених и прегледаних суграђана: 26. јануара 862, 27. јануара 840, 28. јануара 925 и 31. јануара 851.

Од 10. јануара само један дан било је мање од 700 прегледа дневно, а 10 дана је евидентирано преко 800 прегледаних суграђана. Просечан број првих прегледа је 393, што је скоро 50 одсто од укупног броја прегледа. Највише позитивних од тестираних у Дому здравља било је 26. јануара – 207.

Сваког дана у нашем Дому здравља бива прегледано око 2000 пацијената, изјавила је директор др Бојана Јанковић у изјави за портал Вамедиа. По њеним речима пацијенти имају блаже симптоме него што је то био случај раније, што донекле олакшава рад лекарима. Особље је изузетно оптерећено већ дуго времена, а сваки лекар у КОВИД делу дневно прегледа око 40 пацијената.

- Имамо 22 лекара који се ротирају у три смене, што практично значи да смо рад организовали тако да увек имамо у смени осам, а понекад и девет лекара. Дужина трајања прегледа није иста код свих пацијената, то зависи од симптома које имају. Зато једног дана исти лекар може прегледати 40 пацијената, а другог дана 25, лекар процењује здравствену слику. Важно је да сви буду прегледани и да добију одговарајућу терапију или пак буду упућени на даље лечење - у болницу. А сада имамо и ситуацију да нам је 40 запослених, што медицинских што немедицинских радника, на боловању због короне. Од овог броја 9 лекара и 16 сестара има корону. Нова одлука „Батута“ оставља само седам дана боловања за наше запослене, наравно када је ситуација компликованија онда траје дуже, али у суштини они се брзо враћају на посао. И то је тежак и исцрпљујући рад, не сме се погрешити, а број пацијената се не смањује – закључе директорка Бојана Јанковић за сајт Вамедиа.

Чињеница је да су запослени у Дому здравља исцрпљени. На одморе одлазе у месецима када настане затишје са короном, многи бивају и враћени са одмора, а неки га уопште не користе, нема слободних дана, рекла је др Јанковић.

Повратак на Главну страну