Превенција за здраву штитасту жлезду

П овод за обраћање директора Здравственог центра Ваљево, др Владимира Пантелића је најава превентивних прегледа у недељу 3. марта, које захваљујући Влади Републике Србије, Министарству здравља, Републичком фонду здравственог осигурања, поново организујемо. Превентивни прегледи популационог становништва на подручју Колубарског округа, организовани су у недељу у Дому здравља Ваљево од 8 до 16 часова, као и у просторијама где је мамограф у болници, где ће тимови лекара вршити превентивне прегледе који подразумевају ултразвучно снимање штитасте жлезде. Осим ултразвучног, радиће се и лабораторијски прегледи ТСХ, ФТ4 и тиреоглобулинска антитела у Дому здравља Ваљево.

Др Пантелић је субспецијалиста ендокрине хирургије коме је ужа област интересовања управо штитаста жлезда која је у фокусу превентивних прегледа овог викенда. Он је у позиву грађанству нагласио да није битно да ли неко има или нема здравствено осигурање јер је циљ превентивних прегледа управо да се дође до људи који нису прегледани до сада.

- Штитаста жлезда знамо да је највећа ендокрина жлезда локализована на предњој страни врата испод гркљана а испред и са стране трахеја. Највећа ендокрина жлезда је тежине негде око 10 до 30 грама. Овога пута фокус стављамо на становништво које до сада није никада било у прилици да обави ове превентивне прегледе. Ултразвуком ми можемо да видимо морфологију штитасте жлезде, видимо локализацију, облик, величину и промене у самом ткиву штитасте жлезде. Негде до 60% људи у популацији имају промене у штитастој жлезди. Овога пута је фокус на примарној превенцији и да видимо има ли промена у некој штитастој жлезди. Ако у штитастој жлезди има морфолошких промена, нодуса, а на основу резултата можемо да видимо да ли је потребна нека допунска дијагностика. У смислу допунске дијагностике даље се подразумева да ли ћемо радити биопсију штитасте жлезде или неки други дијагностички поступак, затим да ли је потребно оперативно лечење или неки други вид медикаментозног лечења – рекао је др Пантелић, позивајући људе да у недељу на два пункта у Дому здравља Ваљево и једном пункту у болници провере здравље своје штитасте жлезде.

Најчешћа обољења штитне жлезде су хипо и хипер функција као и аутоимуна обољења. Поред тога имамо бенигне и малигне туморе штитасте жлезде, а уочено је да три пута више оболевају жене с тим да се уочава да се старосна доб код аутоимуних болести штитасте жлезде све више спушта и детектује код сасвим младе популације од двадесетих година. Што се тиче инциденце обољевања од карцинома штитасте жлезде у Колубарском окугу не постоји тачан податак, али према неким истраживањима она указују да у последње три до четири године инциденца полако расте. Др Пантелић је закључио да је један од водећих узрока који утичу на оболевање управо изложеност зрачењу, поред генетског фактора.

Повратак на Главну страну