Представници Дома здравља на трибини поводом Светског дана менталног здравља

П оводом Светског дана менталног здравља, невладина организација ПИН – Псyцхосоциал Инноватион Нетwорк је организовала трибину "Ментално здравље у Србији - где смо и где идемо?" 28.септембра у Етнографском музеју Србије у Београду. Трибини су присуствовали представници Дома здравља из Службе поливалентне патронаже.

На трибини су представљени резултати истраживања о менталном здрављу, а са многобројним панелистима разговарано је о импликацијама истраживања, постојећим праксама и политикама, различитим иницијативама које су покренуте и свему ономе што нам је додатно потребно како би се унапредила заштита менталног здравља у Србији.

Са којим психичким тегобама се суочава станонвиштво у Србији и колико су честе те тегобе? Зашто људи у Србији оклевају да потраже стручну помоћ када им је потребна? Каква су искуства из праксе? Шта можемо да урадимо како би ментално здравље људи у Србији било боље? То су неки од резултата истраживања и нека од питања замтрана на трибини.

Панелисти: Др Маша Вукчевић Марковић, Одељење за психологију - Филозофски факултет Универзитета у Београду и ПИН; проф. др Милица Пејовић Милованчевић и проф. др Нађа Марић Бојовић, Институт за ментално здравље - Медицински факултет Универзитета у Београду; прим. др Периша Симоновић, Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић БАТУТ”; Проф. др Тамара Џамоња Игњатовић, Одељење за психологију - Филозофски факултет Универзитета у Београду и Друштво психолога Србије; Ирена Стојадиновић, Одељење за психологију - Филозофски факултет Универзитета у Београду и ПИН; Јелена Анкић, Царитас Србије; Ан Марие Алвес Ћурчић, Иницијатива "За Тебе #Важноје" и Нада Ристовић, психолошкиња из ЦСР Косјерић.

Трибина „Ментално здравље у Србији” представља само један од догађаја које ПИН организује током септембра и октобра 2022. године у оквиру ПИН дана менталног здравља и Београдског фестивала менталног здравља.

Повратак на Главну страну