Обележен Светски дан срца

Д ом здравља ЗЦ Ваљево, у сарадњи са партнерским установама, акцијом на Градском тргу обележиo je Светски дан срца. Заинтересованим суграђанима измерен је притисак, здравствени радници су делили савете, а волонтери брошуре. Акцију су заједнички реализовали Патронажна служба Дома здравља, Медицинска школа, Црвени крст и Завод за јавно здравље.

Славица Филиповић, специјалиста јавног здравља из Патронаже рекла је:

- Превенцијом кардиоваскуларних обољења бавимо се свакодневно: у лекарским ординацијама, превентивним прегледима, кроз телефонско саветовалиште, здравствене акције на терену од којих је најмасовније Медицинско село. Основни циљ је превенција хроничних масовних незаразних болести међу којима су водеће кардиоваскуларне. Колико год били изложени свакодневним обавезама и стресу морамо се потрудити да се коригујемо кроз: правилну исхрану, редовну физичку активност, бар пешачењем ако не можемо спортом, уношење довољно течности, уздржавање од болести зависности (алкохол, дуван, психоактивне супстанце), одржавање нормалне телесне масе. Све су то фактори ризика за настанак кардиоваскуларних обољења. Можемо бити поносни да ЗЦ Ваљево има изузетно добро развијену кардиолошку службу, треба истаћи велики значај ангиосале у којој се решавају ургентна стања у кардиологији.

Александар Томић, секретар Црвеног крста Ваљево истакао је да је веома значајно заједништво у акцијама и превенцији болести, односно сарадња свих институција:

- Не можемо остати пасивни када знамо чињеницу да је преко 51 хиљада смртних исхода у Србији повезана са кардиоваскуларним болестима, од чега су преко 85 посто инфаркти и исхемијска стања. Важно је да промовишемо превенцију - не само да се потцењује улога кретања него врло мало људи размишља о томе да је сан најважнији за имунитет. Зато шаљемо снажну поруку да пуно тога можемо урадити како не би дошло до лоших последица, због чега све ученике позивамо на трку „За срећније детињство“ 7. октобра на стадиону Крушик, као завршну активност Дечје недеље.

Према последњим подацима Института „Батут“, током 2022. године од болести срца и крвних судова умрле су 51.624 особе (23.695 мушкараца и 27.929 жена). Болести срца и крвних судова са учешћем од 47,3% у свим узроцима смрти водећи су узрок умирања у Србији. Жене су чешће (54,1%) у односу на мушкарце (45,9%) умирале од ове групе болести. Исхемијске болести срца и цереброваскуларне болести, са учешћем од 36,5%, водећи су узроци смртности у овој групи обољења.

У кардиоваскуларне болести спадају још и: реуматска болест срца која чини 0,6% свих смртних исхода од КВБ, болести артерија са учешћем од 4,5%, хипертензивна болест срца чини 21,1%, а остале болести срца и система крвотока чине 35,7% свих смртних исхода од КВБ.

Повратак на Главну страну