Рад Стоматологије за време ванредног стања

С лужба за стоматолошку здравствену заштиту прилагодила је свој рад условима ванредног стања, односно епидемиолошкој ситуацији. Примају се само пацијенти са ургентним стањима, са акутним неиздрживим болом. То могу бити инфекције које потичу од зуба, затим повреде коштаног и меког ткива, декубити изазвани дотрајалим протетским или ортодонтским направама, крварења и постоперационе компликације. Хитан случај је пацијент који има неки од наведених симптома, без обзира на године.

Радно време је од 7 до 18 часова, у две смене. Једино што се ради мимо хитних стања јесу репаратуре протеза како би се изашло у сусрет старијим пацијентима, али то не угрожава остале пацијенте.

-Од почетка пандемија пружено је око 800 услуга, мање их је код деце него код одраслих, а највише их је код оралног хирурга. Има и пацијената ван Ваљева, из Колубарског округа, па и шире, с обзиром на то да не раде приватне ординације. Имамо два тима, један пружа услуге деци, а други одраслој популацији. Орални хируруг ради цео дан, од понедељка до четвртка. У међусмени ради зубна техника и ја као начелник, тако да координирам обе смене – каже др Ирена Кукољ, начелник Службе за стоматолошку здравствену заштиту.

Рад је конципиран тако да здрaвствени радници и пацијенти буду што мање изложени инфекцији и да се, у складу са одлуком Владе, социјални контакти сведу на минимум. Др Кукољ каже да су хигијена, дезинфекција и стерилизација доведени до максимума за време ванредног стања и да су пацијенти апсолутно безбедни.

-У потпуности смо спремно дочекали проглашење ванредног стања јер смо добили све задатке од директорке Дома здравља, тако да смо у приземљу зграде већ 16. марта имали комплетно опремљену КОВИД амбуланту, лево од главног улаза. Испунили смо санитарно-хигијенске услове и мере епидемиолошке заштите које су нам наложили Кризни штаб и Комисија за болничке инфекције. То је подразумевало да отворимо посебан улаз за пријем здравих пацијената. То је улаз од Хале спортова. То значи да се не укрштају путеви здравих и болесних пацијената и грађани се могу осећати потпуно безбедно када дођу код нас. Према мишљењу Светске здравствене организације, стоматолози су први у ланцу евентуалне трансимисије вируса и највише изложени зарази од свих здравствених радника, имајући у виду да смо у блиском контакту с пацијентом и да наше интервенције не трају баш кратко. Због тога смо обавезни да користимо сву заштитну опрему. Поред маски, рукавица и заштитних наочара, које смо и раније користили, сада носимо и капе, визире и заштитне мантиле. Тако штитимо и себе и наше пацијенте. Посебну опрему користимо у амбуланти за пријем КОВИД пацијената, ту имамо епидемиолошке маске и посебне комбинезоне који се користе, иначе, у свим клиникама за пријем инфективних пацијената. Од самог почетка, захваљујући менаџменту Дома здравља и изузетној координацији наше службе са управом, имамо довољно опреме и сваки дан се занавља.

Колегијум Стоматолошке службе усвојио је Протокол рада у време епидемије вируса КОВИД-19, који подразумева тријажу пацијената. Сваки пацијент прво попуњава упитник Стоматолошке коморе Србије, који, осим личних података, садржи и изјаву да ли има симптоме респираторне инфекције. Уколико је здрав иде на бочни улаз, пролази дезинфекциону баријеру, обува каљаче и спроводи се у ординацију. Одлаже своје ствари, пере руке, а затим их истрља раствором алкохола. Смешта се у санитарно обрађену стоматолошку столицу, ставља му се једнократна компреса и добија ПВЦ чашу са тропроцентним раствором хидрогена или повидон-јодида, којим испира уста. Затим стоматолошки тим са заштитном опремом на себи спроводи интервенцију. После тога стоматолошка сестра спроводи дезинфекцију и приремам материјал за стерилизацију. После сваке инттервенције помоћна радница брише просторију. Раднице које чисте део за здраве пацијенте не раде у амбуланти за КОВИД пацијенте. Ради се и дезинфекција гермицидним УВ лампама које се користе у хируршким салама.

Све ординације Стоматологије за превентицвне и „хладне“ прегледе дезинфековане су и закључане, тако да Стоматолошка служба може колико сутра да прими и друге пацијенте осим хитних.