Министарка здравља Даница Грујичић посетила Општу болницу ЗЦ Ваљево

О пшту болницу Здравственог центра Ваљево први пут је посетила проф. др Даница Грујичић, министарка здравља у Влади Републике Србије. Заједно са сарадницима, након детаљног обиласка и упознавања са стањем у установи у коју је упућена од стране менаџмената одржан је радни састанак са презентацијом „Урбанистичког пројекта и идејног решења реконструкције и доградње Опште болнице у Ваљеву“ са коригованим изменама.

Презентацији пројекта и обиласку болнице из Дома здравља присуствовали су др Јасмина Јевтић, помоћник директора за примарну здравствену заштиту и др Бранислав Јовановић, начелник Службе за здравствену заштиту одраслих. Састанку и обиласку присуствовао је и градоначелник Лазар Гојковић са сарадницима.

- С обзиром да покривају велико подручје, након реконструкције болнице залагаћу се да овде буду два магнета и два скенера. Видећемо, што се тиче магнетних резонанци, оно што бисмо морали да урадимо пре него ли почне реконструкција, то је замена ове старе која датира из 2007. године што значи да је 16 година у употреби. Имајући у виду пројекат који радимо са Светском банком врло је вероватно да ћемо набавити 15 до 17 магнетних резонанци и да ће једна сигурно доћи у Ваљево. У реконструкцију се улази, а са министарством за јавна улагања ћемо се договорити када ће кренути грађевински радови, мислим да се сада чека урбанистички пројекат и договор је да опрему набавља министарство здравља, а да грађевинске радове изводи министарство за јавна улагања – нагласила је проф. др Даница Грујичић, министарка здравља.

Државни секретар Александар Милошевић, је навео да се тренутно ради урбанистички пројекат који се може назвати мини плански акт целе болнице која се простире на површини близу 17 хектара.

- Урбанистички пројекат дефинише шта се када ради и у којим фазама. Постојећи број квадрата болнице Ваљево је око 50 хиљада. Новим урбанистичким пројектом у новој градњи требало би да с еизађе до 60 хиљада квадрата. Морате да знате да немамо новца да све одједном урадимо, а немамо нити моћну логистику да се све одједном уради и изда налог да се крене у изградњу. Након усвајања урбанистичког пројекта и потврђивања у локалној самоуправи града Ваљева, град ваљево обезбеђује новац за израду пројекта за грађевинску дозволу, пројекта за извођење за прву фазу. Након добијања грађевинске дозволе завршетка пројект аза извођење, министарство за јавна улагања иде у тендер за извођење. Ако све буде по планираном, у току следеће године креће изградња прве фазе у оквиру овог комплекса – рекао је Александар Милошевић државни секретар у министарству здравља. Министарка проф. др Грујичић је нагласила да је цела болница је рађена седамдесетих и осамдесетих и наравно да захтева апсолутну реконструкцију, да и собе за болеснике изгледају како изгледају у новом Клиничком центру Србије.

- Оно што је за прво време што ће бити урађено то је реконструкција објекта „руске болнице“ у којој ће бити интернистичке гране, кардиологија. Морам да похвалим заиста ову екипу интервентних кардиолога. Они заиста раде фантастично! Знам да чак из Косовске Митровице долазе овде на интервенције, покривате Лозницу, Шабац, један велики регион и ја им честитам. Оно што ћу прво да обећам а то је за њих, јесте да добију ново ангиосалу, јер заиста им треба и раде перфектно. Имате чиме да се поносите овде у болници, али наравно да је потребно радити реконструкције. Не може све одједном, а почећемо корак по корак, ићи ћемо на оно што је најнеопходније односно најбројније, а то су кардиоваскуларне болести – рекла је проф. др Даница Грујичић, додајући да оно што је такође важно јесте да Онкологија мора добити нови простор, као и урадити прерасподела просторног капацитета за хоспитализацију одређених пацијената. Проф. др Даница Грујичић је додала да ова установа има јако добре лекаре и наравно сестре, поједина одељења имају доста добре опреме, жао ми је што је масс тога морала да буде набављана из донација. Добро је да опрема постоји и њом се активно користе и колеге и колегинице и оно што је најважније, апарати не стоје, заиста су у сваком смислу у употреби. С друге стране добро је организован рад радиолошке службе, и ја знам јер мени говоре људи из Лознице, Шапца, који долазе овде на магнетне резонанце да заиста ту нема неке велике листе чекања, заказује се онда када треба пред конзилијуме, и приоритетни су онколошки пацијенти.

Министарка проф. др Грујичић је навела да је у разговору са хирурзима упућена у озбиљност њиховог рада.

- Хирурзи имају доста велики број озбиљних операција које захтевају продужену негу, посебно за стајие суграђане. Дешава се по неки пут, и код нас у Београду и свуда по Србији да се људи прерано пуштају из болница. Негде то прође без последица, негде они морају да се врате, и то су тих три, пет до седам дана болничке неге која је неопходна и у коју се заиста разумеју само здравствени радници. Ми ћемо вероватно, оно што је урадило Министарство здравља, за опрему последње три године је уложено 550 хиљада евра или преко 60 милиона динара. Оно што је министарство у овом тренутку обезбедило то је новац за урбанистички план за све ове реконструкције које се одвијају и видећемо још ангиосала је нешто што је неопходно. Радиологију исто похваљујем, кардиологију такође. Вама практично недостаје само неурохирургија, све остало, све службе имате. Обишла сам све, ортопедија је пуна, хирургија је пуна, урологија је пуна, то је доказ да људи верују својим лекарима и да немају потребу да долазе у терцијарне здравствене установе – рекал је проф. др Грујичић, поновивши да је садашње опредељење Министарства здравља да се иде ка примару, јер што будемо раније откривали туморе што будемо раније реаговали то ће свим колегама бити једноставније да раде, а оно што је министарка посебно истакла као важно за старије суграђане то је да се што више раде лапароскопске интервенције, односно минимално инвазивне операције што ће захтевати и много мањи боравак у болници.

На новинарско питање везано за листе чекања министарка проф. др Грујичић је рекла да се на лицу места уверила да тридесет посто позваних на интервенције по листи чекања није узвратило било каквом информацијом тј. нису се одазвали.

- Када је у питању ортопедија листе чекања су сада ревидиране и сви који се не одазову на позив биће скинути са листе чекања. Када је у питању дијагностика, дваа магнетна резонанца, за све оно што се уради у оквиру месец дана то није листа, а преко месец дана да. На листи има око 400 људи било за кук било за колено,а ли исто се дешава као оно што су радиле колеге на ВМА. Колега који је тамо начелник је одмах 30% људи скинуо јер нема потребе за интервенцијом. Мислим да се превише лако за операцију одлучују и пацијенти и моје коелге. Постоје и друге методе и у будућности ће оне мање инвазивне доћи на ред. Наши ортопеди неће имати да раде само протезе и трауме већ ће бити оспособљени да раде минимално инвазивне процедуре са стем ћелијама и различитим другим врстама биолошког материјала и то је некаква будућност ортопедије. И оно што је најважније а тиче се примарне здравствене заштите, ако ми децу од обданишта научимо да два или три пута недељно по сат вежбају, да оно што тренутно раде министарства просвете, спорта и здравља заједно итекако има значаја у превенцији као стубу. Ваљево је једна од ретких болница где не можемо говорити о листама чекања – закључила је проф. др даница Грујичић, министарка здравља у влади Републике Србије.

Повратак на Главну страну