Мобилним мамографом до сада прегледано преко 300 жена

П регледи мобилним мамографом у кругу наше установе, са циљем превенције и раног откривања рака дојке, почели су 24. фебруара и до сада је прегледано преко 300 жена. Иако је првобитно било планирано да мобилни мамограф буде стациониран у Ваљеву око месец дана, због потреба у Нишу Институт „Батут“ је приморан да га повуче раније, тако да су снимања заказана закључно са 12. мартом. Интересовање је било веома велико и сви термини су телефонским путем попуњени за три дана.

- Присуство мамографа је весник враћања у нормалу рада Дома здравља. Постојао је договор да ће остати пуних месец дана, али је скраћен из објективних разлога. Имамо најаву да ће то бити мало продужено или ће се накнадно вратити на још месец дана, тако да жене које нису стигле да закажу или дођу на преглед моћи ће то да обаве у наредном периоду. И у Општој болници мамограф нормално функционише и постоји могућност да се редовним путем закаже преглед, с тим што се овде скрининг ради од 45 до 69 године, а у болници од 50 до 69 године. јако нам је жао што има жена које нису успеле да закажу, али с енаданмо да ће у наредном периоду све моћи да дођу на преглед.

Мобилни мамограф је постављен на службеном паркингу Дома здравља и ради од 8 до 20 часова, суботом од 8 до 14 сати. Максимална број жена који се прегледа у току дана је 44, суботом 22. Потребно је да пацијенткиње поштују противепидемијске мере.

Организатори превентивних прегледа са циљем раног откривања рака дојке у Ваљеву су Министарство здравља, Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Дом здравља Ваљево.

Повратак на Главну страну