Реализоване патронажне посете оболелима од мултипле склерозе

У оквиру дугогодишње сарадње Службе поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево са Удружењем мултипле склерозе Колубарског округа, патронажне сестре и техничари у марту и априлу обавили су кућне посете члановима удружења. Посете су реализоване једном недељно све до краја априла, у тиму са председником удружења Дејаном Драјићем.

Приоритет у овим посетама имају тешки пацијенти, са прогресивним облицима болести, односно они који су непокретни и зависни од бриге трећег лица. Налаз стања обухватио је мерење притиска, шећера у крви и липидног статуса – нивоа холестерола и триглицерида у крви. Савети здравственог радника и топла људска реч неизоставни су и јако битни сегменти кућних посета, а пацијентима много значи када их неко посети.

Пре захуктавања пандемије корона вируса, Служба поливалентне патронаже је, у сарадњи са удружењем, организовала кућне посете особама оболелимa од мултипле склерозе, пружајући им медицинску помоћ и дајући савете. Биле су обустављене у време пандемије, да би биле обновљене прошле године.

Овакве посете доста значе члановима удружења, поготово онима којима су везани за кућу. Кроз кућне посете патронажне сестре и техничари боље се упознају са медицинским потребама суграђана оболелих од мултипле склерозе, а део су рада Патронажне службе и Дома здравља у широј друштвеној заједници.

Повратак на Главну страну