Подршка запосленим мајкама за дојење

С ветска недеља дојења обележава се од 1. до 7. августа у преко 170 држава, како би се повећало знање и свест о значају и предностима дојења, уједно и обезбедила подршка дојењу. Тим поводом је у Саветовалишту Педијатрије Дома здравља Ваљево организована активност у оквиру које је разговарано са родитељима, подељен промотивни материјал и приказана видео презентација о значају дојења за развој новорођенчета.

Специјалиста јавног здравља - вмс Славица Филиповић, патронажна сестра и дугогодишњи руководилац Школе за труднице и родитељство подсетила је да су ове године и Светска и Национална недеља дојења посвећене запосленим мајкама, так да се Светска недеља дојења обележава под слоганом „Омогућимо дојење – направимо разлику за запослене родитеље“.

- Суштина је да данас имамо проблеме с мајкама које су, рецимо, предузетнице, које морају да се врате послу и пре него што дете напуни годину дана, као и са женама које раде у приватним фирмама, па можда нису у могућности да буду на породиљском боловању годину дана и онда престају са дојењем. Због тога се радујемо најављеној законској регулативи која ће и мајкама у приватном сектору и предузетницама омогућити право на породиљско одсуство до годину дана детета, укључујући и могућност да отац добије одсуство, уколико мајка мора да ради. То је битно због подстицаја да мајка на послу добије паузу, време и простор да подоји бебу. Мислим да се циљеви за унапређење здравља мајке и детета не могу остварити без тимског рада: без добре законске регулативе и јавно-здравствених политика, у смислу да се обезбеде услови за рађање здраве деце и за контролу њиховог здравља, а затим и едукација родитеља за негу децу, за адекватну исхрану итд.

Славица Филиповић истиче да је важност дојења вишеструка: како за правилан раст и развој детета, тако и за здравље мајке, као и за целу породицу.

- Кроз рад свих наших служби које се баве заштитом здравља мајке и детета, од Гинекологије и Педијатрије до Патронажне службе Дома здравља (кућне посете трудницама и породиљама), пружа се подршка мајкама да доје дете. За успешност дојења јако је важна едукација још у периоду трудноће, да мотивишемо мајке да буду опредељене за дојење, да их не поколебају прве препреке које се неретко појављују у процесу лактације и када се врло често одлучују за прекид дојења. У томе треба да имају довољну подршку породице и здравствених радника. Ту смо да их стимулишемо кроз кућне посете Патронажне службе Дома здравља, Школу за труднице и родитељство која постоји 18 година, рад служби у Породилишту и подршку „беби френдли“ програму. То значи да мама и беба бораве у истој просторији још у Породилишту због стимулисања и успостављања лактације и као најбитнији сегмент „кожа на кожу“ по порођају, већ у прва два сата. На тај начин се омогућава мајци порођеној природним путем да оствари тај вишеструко значајан контакт за почетак дојења.

Марија Тодорић из Црвеног крста Ваљево истакла је да је ова организација увек ту да пружи подршку својим сталним партнерима, па тако и овога пута, у току Светске недеље дојења, знајући колико је дојење важно за правилан раст и развој деце.

Акцију у Дечјем саветовалишту поводом Светске недеље дојења организовали су Дом здравља, Завод за јавно здравље и Црвени крст Ваљево. Носилац активности била је Служба поливалентне патронаже, у сарадњи са Службом за здравствену заштиту деце Дома здравља Ваљево.

Повратак на Главну страну