Национална недеља дојења - мајчино млеко је савршена формула за исхрану бебе

Т ематском радионицом Школе за труднице и родитељство, посвећенe дојењу, Дом здравља Ваљево је обележиo Националну недељу промоције дојења. Осим садашњих полазница присуствовало је неколико мајки са бебама и малом децом, као и ученице Медицинске школе смера Гинеколошко-акушерска сестра.

Са њима је разговарала гинеколог др Маријана Митровић из Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља Ваљево, која је на почетку констатовала да се у Србији континуирано смањује број жена које доје.

- Тренутно је то 12,8 посто, за разлику од скандинавских земаља где је то 90 посто! Шта се десило са Србијом у последњих тридесетак година, зашто смо се запетљали код тако једноставног корака?! Можда недостатак информација и едукације, можда подршка околине која је најбитнија за младу маму после порођаја, јер од тога знатно зависи развој самопоуздања и успешност дојења. То је процес за који треба времена, труда и стрпљења, мамама и бебама су потребне недеље да се упознају, мајка треба да буде одморна, задовољна и прихваћена јер ће тако пренети расположење и на бебу. Мајчино млеко је најбоља храна за бебу, а свака мама има специјално млеко за своју бебу, не постоје две маме са истим млеком.

Дојење је улагање у здрав живот детета и превенцију болести, јер је мајчино млеко савршена формула за исхрану бебе, каже др Митровић.

- Мајчино млеко је најјачи имуноген: садржи антитела, леукоците, пробиотске бактерије... То је најбоља одбрана бебе за првих шест месеци живота, мања је могућност бактеријских и вирусних инфекција. У мајчином млеку се налазе есенцијалне масне киселине које су битне за развој бебиног мозга, тако да ће то дете имати више самопоуздања и бити стабилна личност. Бројне су користи и за мајку: брже ће вратити телесну тежину, неће имати крварења јер се током дојења лучи хормон окситоцин који доводи до бржег скупљања материце, имаће мањи ризик за развој карцинома дојке и јајовода итд. Дакле, све предности су на страни природне исхране новорођенчета.

За пуних 17 година рада Школу за труднице и родитељство прошле је преко 3000 жена. Патронажна сестра Славица Филиповић, руководилац школице од оснивања, истакла је да се баш у Дечјој недељи обележава и Национална недеља дојења, што има одличну симболику, поготово уз слоган „Шта детету треба да расте до неба“, а пре свега то јесте правилан раст и развој до којег ће доћи управо дојењем.

- Служба поливалентне патронаже Дома здравља на више начина подржава мајке да доје. Прво кроз кућне посете у време трудноће, касније кроз Школу за труднице и родитељство као посебан вид едукације, а прва здравствена служба која долази у породицу после порођаја је управо Патронажа. Почетком августа обележили смо Светску недељу дојења квалитетном трибином, сада смо наставили, али ми о дојењу причамо и кроз кућне посете, телефонска саветовалишта, у службама педијатрије и гинекологије - ми смо удружена вишеструка подршка мајкама. Колико ће мајка бити опредељена да доји то, пре свега, зависи од њене психолошке одређености, њене жеље и мотивације, поготово код прворотке. Неминовно је да ће се у том процесу сусрести са потешкоћама, али треба да знају да нису саме и да је сваки проблем решив. Имају подршку породице и свих споменутих здравствених служби.

Милица Ђурић је некадашња полазница Школе за труднице и родитељство, а сада има бебу од 10 месеци.

- Јако је важно едуковати се и припремити се за дојење. Већина људи мисли да је довољно да ставиш бебу на дојку и да то природно иде, али није тако јер има пуно изазова. Нисам могла да се изборим са количином млека, затим стављање бебе на дојку било ми је много тешко, то треба да вежбају и мајка и беба, потребно је месец-два да се успостави ритам. Помогла ми је породица, мада за подршку волим да се обратим стручним особама, тако да ми је моја патронажна сестра Јасмина била на располагању на позив и дању и ноћу, дала ми је пуно корисних савета и долазила ми је кући.

Осим предавања и разговора ова радионица Школе за труднице и родитељство имала је и свечани део – садашњим и некадашњим полазницама школице уручени су поклони, а затим је организовано дружење у холу Едукативног центра.

Повратак на Главну страну