КОВИД 19 код деце и младих у Ваљеву

С лужба за здравствену заштиту деце Дома здравља Ваљево не бележи велики број деце и младих позитивних на корона вирус, односно са симптомима КОВИДА-19. У изјави медијима начелник службе др Валентина Марковић рекла је да смо на почетку пандемије, у марту-априлу, имали само спорадичне случајеве деце која су била позитивна, али да се тај број нешто повећао крајем јуна и почетком јула.

– Приметили смо да су то углавном деца која су 2001, односно 2005. годиште, а то су мали и велики матуранти који су у том периоду имали прославе матура и пунолетстава што је утицало на повећање броја оболелих. У последње три, четири недеље број деце је константан, није велики. Ми у педијатријској КОВИД амбуланти имамо седам, осам прегледа у току дана, с тим што у то убрајам и контролне прегледе, не само нове пацијенте и све су то деца из контакта, што подразумева да су добили инфекцију од родитеља, бака, дека, од неког из куће. Много студија је сада урађено у Европи и Америци о преносу инфекције код деце. Показало се у студијама, као и код нас, да врло ретко имамо пренос са детета на дете. У Ваљеву немамо ниједан забележен случај да је неко дете добило инфекцију од другог детета, него искључиво од одраслих и обрнуто - немамо случај да је неко старији добио инфекцију од детета.

Без обзира што број млађих суграђана сумњивих на КОВИД-19 није велики, управа Дома здравља је одлучила да се деца и млади до 18 година, са симптомима због којих се може посумњати на инфекцију корона вирусом, прегледају сваког дана од 19 часова у КОВИД амбуланти у Новом насељу. Ту је једна ординација одвојена за најмлађе и они приликом прегледа немају контакт са одраслим пацијентима. Пре тога родитељи треба да се јаве на телефон Педијатрије 014 315 00 60 ради консултација о симптомима и заказивања термина. To je учињено због епидемиолошке безбедности осталих пацијената на Педијатрији Дома здравља.

О мерама превенције др Марковић каже:

– Мере превенције су, пре свега, ове основне прописане мере: дистанцирање, ношење маске, избегавање скупова. Саветујемо родитељима да што више времена проводе у природи са децом. Свако дете се роди са већ формираним имуним системом. Сад на тржишту постоји велики број препарата и слушамо стално разне информације и препоруке шта деци давати. Углавном препоручујемо витаминску терапију, да се здраво хране, узимају свеже воће, поготово у летњем периоду, а постоје и витамини који се могу надокнадити препаратима, попут витамина Ц, Д, цинка и других. Сваком детету приступамо индивидуално и одређујемо шта је за њега најбоље. Терапија за оболеле зависи од клиничке слике. Постоје деца која су асимптоматска или са неким блажим симптомима. Ми имамо срећу да смо у Ваљеву до сада имали децу искључиво са блажом клиничком сликом, нису захтевали хоспитализацију, нису упућивани на додатне прегледе него су у нашој ординацији завршавали све што је било потребно, тако да је на основу клиничке слике лекар прописивао шта је најбоље за то дете и давао одговарајућу терапију.

Др Валентина Марковић констатује да корона на децу утиче вишеструко - не само као болест која изазива инфекцију као и код одраслих, него утиче и на остали део живота наших малишана.

- Под тим подразумевам да деца нису навикла да дуго буду затворена у становима. Ми кроз саветовалишта и систематске прегледе саветујемо што више активности, да деца проводе време са својим другарима, да се социјализују, али ове мере којих се сви морамо придржавати их ограничавају у томе, тако да су деца принуђена да велики део дана проведу у својим становима. Ту пре свега мислим на градску децу, за разлику од деце која живе на селу и могу да изађу у двориште, да шетају. Урађена је једна студија у Немачкој која показује да је чак 66 одсто повећана посета интернету од стране деце него што је била када је студија рађена у септембру прошле и фебруару ове године, пре почетка пандемије, а чак до 75 одсто више времена проводе на игрицама. То у великој мери утиче на њихов психички и физички развој.

Др Марковић подсећа да, иначе, имамо повећан број деце са деформитетима кичме, равним стопалима и гојазношћу, чему ће изолација и пуно времена на интернету додатно допринети. Све то утиче на њихово здравље у будућности и битније је него сама корона, сматра др Марковић.