Медицинска едукација за најмлађе

Н ачелник Службе хитне помоћи, Дома здравља Ваљево, др Дејан Бранковић, специјалиста ургентне медицине, имао је велико задовољство и био је домаћин најмлађим суграђанима из вртића „Звончић“ које је упознао са радом своје службе. Мали посетиоци су обишли просторије Службе хитне помоћи у Дому здравља Ваљево, затим ординације, екипе лекара и техничара су им показале како изгледају интервенције и како се обављају прегледи. Оно што је изазвало посебно одушевљење најмлађих посетилаца јесте возило санитета са упаљеном ротацијом, јер су имали прилику да се провозају по кругу дворишта Дома здравља.

- Показали смо им опрему и показали како се она користи, наравно прилагођено њиховом узрасту. Здравствено-васпитни рад почиње у најранијем узрасту и требало би да се обавља континуирано током целог живота. Мислим да је овакав пројекат и активности пун погодак да се деца упознају са улогом здравственог система у друштву. Оно што је за њихов узраст и најважније то је да се ослободе страха приликом доласка код лекара. Управо на овај начин доласком у једну пријатељску посету они виде како то све може да буде интересантно и лепо и да следећи пут када заиста буду имали потребе да због неке болести дођу, дођу без страха, без суза и без плакања – рекао је др Бранковић изразивши наду да су у својој племенитој и едукативној мисији успели.

У оквиру плана редовних активности пројекат „Шта кад смо болесни“ подразумева здравствено-просветну едукацију за најмлађу популацију која похађа обданишта ПУ „Милица Ножица“. Васпитачица Снежана Лазаревић је навела да су организоване активности као и опремљене просторне целине у вртићима.

- Прво смо радили ординацију, па апотеку, па смо онда импровизовали болницу, а све у сарадњи са родитељима који су медицински радници запослени у Болници и Дому здравља уз подршку медицинске сестре која је запослена у вртићу на превентивној заштити деце. Циљ нам је да се деца ослободе страха и да имају основна знања како сачувати здравље - навела је Снежана Лазаревић, васпитачица са вишедеценијским искуством у васпитном и образовном раду најмлађих.

Повратак на Главну страну