Обележено 70 година Дома здравља Ваљево

С вечаном академијом у сали свог Едукативног центра Дом здравља Ваљево обележио је 70 година постојања. Oснован je 1953. године као Дом народног здравља када је, осим бриге о општем здрављу одраслог становништва и деце, имао значајну улогу у борби против туберкулозе и кожних болести, као и побољшању хигијенских услова живота. Здравствено просвећивање грађана и превентивно деловање важна је улога Дома здравља од оснивања до данас, констатовала је директорка др Јасмина Јевтић и наставила:

- У 70 година уткало је свој рад и живот хиљаде лекара, медицинских сестара и немедицинског особља. Многи од њих још увек се памте по својој посвећености и односу према пацијентима, неки од њих су и данас са нама, у овој сали. Свима им дугујемо велику захвалност: за начин на који су представљали професију и установу, као и на знању које су нам преносили. Лекари, сестре и остали запослени били су и остали оно најзначајније што наша установа има.

Дом здравља Ваљево данас је савремено организована установа примарне здравствене заштите, која грађанима обезбеђујe доступне и квалитетне медицинске услуге. Радимо у недавно реконструисаном објекту, располажемо адекватном опремом, имамо стручан и обучен кадар, акредитовани смо. Наше активности су усмерене на промоцију здравља и превенцију болести, унапређење квалитета здравствених услуга, континуирану медицинску едукацију, набавку савремене опреме, јачање постојећих и остваривање нових партнерстава са свим сегментима друштва који могу имати утицај на здравље.

Прилика је да се осврнемо на вероватно највећи изазов с којим се Дом здравља у стручном домену суочио за 70 година постојања, а то је сузбијање пандемије КОВИДA-19, када смо показали максималну професионалност, одговорност и пожртвованост. Сада је следећи, такође важан задатак пред нама: санирати последице трогодишње пандемије, што се огледа у активнијем лечењу основних болести и ублажавању посттрауматских стања. А пре свега: имати добру комуникацију са пацијентима, показати емпатију и разумевање, пружити им подршку.

Дом здравља ће наставити да спроводи своју мисију: кроз промоцију здравих стилова живота, превентивне и систематске прегледе, организацију акција попут Медицинског села, редовне прегледе, рад бројних саветовалишта, кућну негу, патронажне посете итд. – закључила је директорка Јасмина Јевтић.

Након 12 година самосталног деловања, када је био у надлежности локалне самоуправе, од 1. јуна је поново у саставу Здравственог центра Ваљево. Уз честитке за јубилеј, вршилац дужности директора Здравственог центра др Марија Мирковић најавила је три приоритета заједничке установе у наредном периоду:

- Први је подмлађивање кадра, и високог и средњег. Притом морамо заједничким снагама и задржати младе лекаре и техничаре у нашој установи, омогућити им да се стручно усавршавају, стичу искуство уз старије колеге и наставе светлу традицију највеће здравствене установе у Колубарском округу. Други обавеза нам је набавка нове медицинске опреме и увођење нових технологија. Трећи задатак је завршетак реконструкције Опште болнице Ваљево, коју смо започели 2022. године. Пред завршетком смо урбанистичког пројекта са идејним решењем, тако да ћемо крајем јуна ући у следећу фазу. Практично ће бити реконструисани сви објекти Опште болнице, уз помоћ Владе Србије и Министарства здравља, чиме ће се бити створени много бољи услови за рад медицинског особља, као и за смештај и лечење болесника из Колубарског округа.

Градоначелник Лазар Гојковић указао је на значај Дома здравља за све грађане и подсетио на значајна улагања локалне самоуправе у Дом здравља.

- Ово је здравствена установа којој се прво обрати сваки Ваљевац када има проблем. Због тога смо у претходних 12 година, колико је Дом здравља био у надлежности локалне самоуправе, урадили пуно тога: од набавке квалитетне опреме, преко нових санитета за Хитну помоћ и за крај реконструкција Дома здравља којом се сви поносимо и која је реализована уз помоћ Владе Србије, односно државе. Желим вам да у наредном периоду имате што мање посла у лечењу наших суграђана, а да се што више бавите превентивом и здравим стиловима живота.

У изванредном програму учествовали су Омладински хор Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић“ , Гудачки оркестар основаца и Ансамбл виолончелиста Музичке школе „Живорад Грбић“ и рецитатори Медицинске школе.

Уручене су захвалнице републичким и градским институцијама и установама, компанијама, удружењима и медијима, за дугогодишњу успешну сарадњу.

Поводом јубилеја Дом здравља је објавио и билтен „Седамдесет поносних година“, који садржи кратак историјат, представљање свих служби и бројне фотографије различитих активности установе. Уредник је директор Јасмина Јевтић, а садржаје је припремила ВМС – специјалиста јавног здравља из Едукативног центра Славица Филиповић.

Повратак на Главну страну