За викенд прегледано 250 грађана у Дому здравља Ваљево

Ч етвртог и петог новембра поново су одржани превентивни прегледи под покровитељством Министарства здравља и Републичког фонда здравственог осигурања, који су овог викенда били намењени превенцији кардиоваскуларних обољења. И овог пута је одзив грађана био велики.

За два дана у Дому здравља Ваљево обављено је 250 прегледа, уз мерење крвног притиска и ЕКГ снимак, и урађене 202 анализе нивоа глукозе, триглицерида и холестерола у крви. Уз прегледе специјалиста опште медицине, значајан број грађана прошао је и прегледе интерниста Опште болнице Ваљево. Услед великог интересовања, за 80 људи су интернистички прегледи померени за 18. новембар од 8 часова у Дому здравља.

На подручју Колубарског округа обављено је 372 прегледа и урађено 313 лабораторијских анализа.

Болести срца и крвних судова водећи су узрок оболевања и умирања у Србији и у свету. У већини случајева кардиолошке болести изазване су факторима ризика који се могу контролисати или лечити – висок крвни притисак, гојазност, пушење, недовољна физичка активност.

Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачнијим грађанима. У октобру су рађени ултразвук дојке, ПСА тест за простату, прегледи и хормонски статус штитасте жлезде.

Повратак на Главну страну