Превентивним акцијама обележен Светски дан здравља

П оводом 7. априла – Светског дана здравља, екипа Службе поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево је у четвртак од 8 до 10 часова у просторијама Месне заједнице Пети пук заинтересованим грађанима мерила притисак и ниво шећера у крви. Од 12 часова организована је централна манифестација на Градском тргу, у којој су учествовали представници Дома здравља (Патронажа), Завода за јавно здравље, Медицинске школе и Црвеног крста Ваљево.

Постављени су штандови са изложбом и едукативним штампаним материјалима, као и видеобим на којем су емитоване препоруке о здравим стиловима живота, које су припремили ученици Медицинске школе са својим наставницима здравствене неге. Пролазницима је мерен притисак, маса, висина и израчунаван бодимас индекс, уз попуњавање превентивне карте којом се спознају стилови живота и фактори ризика за здравље грађана.

Главна сестра Службе поливалентне патронаже Весна Павловић рекла је у изјави за медије да, иако се још увек се налазимо у условима пандемије, епидемиолошка ситуација дозвољава спровођење групних здравствено-васпитних активности, а међу првима је обележавање Светског дана здравља.

- Наш град је данас био у бојама здравља и оптимизма са порукама здравих стилова живота: правилно се храни, довољно спавај, буди физички активан, одупри се стресу и болестима зависности, негуј најдрагоценије што ти је природа дала - своје здравље и животну средину у којој битишеш! Представници здравствених установа окупили су се данас како би дали свој допринос очувању и унапређењу здравља. Мерењем висине, тежине и израчунавањем бодимас индекса, попуњавањем превентивне карте кроз коју се упознајемо са здравственим стањем и стиловима живота наших суграђана, упознајемо се са ризицима од многих болести, првенствено хроничних незаразних. Мерењем притиска пратимо ризике од кардиоваскуларних обољења. Кроз сарадњу градских партнерских установа био је ово празнични дан за све превентивце.

Снежана Маринковић из Центра за промоцију здравља Завода за јавно здравље указала је да бодимас индекс указује на степен ухрањености једне особе:

- Сваки пети-шести грађанин Србије је гојазан, што је подлога за кардиоваскуларна обољења, дијабетес и друге болести. Морамо радити на подизању здравствене свести, јер док се не окренемо превенцији имаћемо доста болесних људи. Осим мерења неких параметара припремили смо за суграђане и едукативне брошуре преко којих се могу упознати са ризицима који доводе до појединих болести. Не можемо очекивати да ћемо за 10 година бити здрави, а да притом свакодневно удишемо загађен ваздух, не узимамо довољно воде, лоше се хранимо, немамо никакву физичку активност. Зато тимски одавде поручујемо да је здравље најважније.

Ученици Медицинске школе и волонтери Црвеног крста били су врло активни у комуникацији са грађанима, као и стручни сарадник у Црвеном крсту Ваљево Александар Томић:

- Ту смо да поручимо да је превенција најважније за здравље. Јер, како каже Светска здравствена организација „Здравље није само одсуство болести и оронулости већ осећај психофизичког благостања“. Да бисмо дошли до тога морамо да урадимо све што је до нас. У то спада и очување наше животне средине јер је и слоган овогодишњег Светског дана здравља „Наша планета - наше здравље“. Надам се да је пандемија коронавируса иза нас тако да можемо да се посветимо свим оним параметрима здравља које смо, нажалост, запоставили за то време.

Светски дан здравља ове године посвећен је очувању здраве животне средине и обележен је под слоганом "Наша планета - наше здравље". Ваздух, вода и храна неопходни су за опстанак свих живих бића, а добро здравље нераскидиво је повезано са здравом животном средином.

Повратак на Главну страну