Признања за развој сестринства на међународном конгресу „Испружимо руке - да победи живот“

М едицинске сестре и техничари Дома здравља Ваљево имали су запажено учешће на Међународном конгресу Удружења здравствених радника и сарадника Републике Србије „Ескулап“ на Златибору. Виша медицинска сестра-специјалиста јавног здравља Славица Филиповић добила је награду за вишегодишњи допринос развоју сестринства и подршку удружењу „Ескулап“, а Удружење здравствених радника и сарадника Колубарског округа „Будућност“ за успешну сарадњу и допринос из области медицинске едукације. Као истакнути вишедеценијски учесник рада струковних удружења, Славица Филиповић је имала част да се захвали у име награђених. Помоћник директора за примарну здравствену заштиту ЗЦ Ваљево др Јасмина Јевтић била је члан Почасног одбора конгреса и упутила поздравну реч на свечаном отварању.

Међународни конгрес „Испружимо руке - да победи живот“, одржан под покровитељством Министарства здравља, Лекарске коморе Србије, Коморе МСЗТС и Балканске асоцијације медицинских сестара, окупио је око 600 учесника, а Здравствени центар Ваљево (Општа болница и Дом здравља) представљало је 16 учесника са девет радова. Акредитовани предавачи у оквиру округлог стола посвећеног саветовалишном раду на унапређењу здравља мајке и детета биле су: Славица Филиповић - модератор и предавач, Слађана Стефановић Пешић и Весна Јевтић са Педијатрије ДЗ Ваљево, спец. нутрициониста-дијететичар Снежана Маринковић ЗЗЈЗ Ваљево, представници образовних и здравствених установа из Београда и Шапца. Након округлог стола, у оквиру те сесије представљено је још 45 радова из Србије и земаља региона.

Излагачи на конгресу били су и: главна сестра Дома здравља Горица Вујовић, Бранка Маџаревић и Мирјана Гледовић из Одељења опште медицине, Оливера Мутић из Хитне службе, Славица Савић-УЗРСКО ,, Будућност'', Милица Китић -Медицинска школа Ваљево (коауторски рад са Славицом Филиповић). Све наше медицинске сестре су и чланови Удружења здравствених радника и сарадника Колубарског округа ,, Будућност''.

„Било је задовољство бити део тог међународног конгреса који је заслужено добио највишу бодовну вредност Лекарске коморе Србије, Коморе медицинских сестара и техничара Србије и Здравственог савета Србије. На импозантном свечаном отварању добили смо ласкава признања за вишегодишњи допринос развоју сестринске професије и раду удружења „Ескулап“. Заиста можемо бити поносни што смо поделили радост и привилегију престижног признања које се додељује са поштовањем и прихвата са великом емоцијом. Јако је лепо када вас похвале корисници, пацијенти, медији... али када добијете признање од колега из струке, на највишем нивоу, онда је то више од задовољства. Имали смо непроцењиву подршку нашег менаџмента - помоћник директора за примарну здравствену заштиту ЗЦ Ваљево др Јасмина Јевтић била је члан Почасног одбора конгреса и упутила поздравну реч на свечаном отварању.“

Славица Филиповић истиче да признања нису дошла одједном јер се здравствени радници и сарадници труде да пруже максималан допринос у стручном усавршавању, како кроз Едукативни центар ДЗ и ЗЦ Ваљево, тако и кроз стручно-профилско удружење „Будућност“, које постоји 14 година.

„Нама је интересна сфера континуирана медицинска едукација, унапређење знања, стицање нових вештина и усвајање препорука за побољшање квалитета рада. Морам да захвалим колегама и колегиницама које несебично себе дају свакога дана на свом радном месту, који су мотивисани да се усавршавају, јер само образована и стручно оспособљена сестра може бити добар члан тима. Сестринство је велики део здравственог система, најбројнија професија и учесник у тимском раду. Са сестром у здравственој установи све започиње и све се завршава. Медицинска сестра је здравствени професионалац која најпре мора да буде добар домаћин и организатор у свом одељењу или служби, као и на нивоу установе. Такође, мора да буде изузетан посредник између пацијента, породице и лекара. И врло битно - радимо пуно на промоцији здравља и превенцији болести, што је и основни задатак примарне здравствене заштите.“

Сестринска професија на путу свог развоја има и доста проблема, рекла је Славица Филиповић, што је била тема посебног округлог стола у пленарном делу другог дана конгреса.

„Неопходно је да се реформа сестринске професије уреди законском регулативом, да се признају сестринска звања, дипломе и стечене квалификације, за шта улажемо вишедеценијске напоре. Срећни смо што нас разумеју Министарство здравља, Министарство просвете, Канцеларија за дуално образовање. Њихови представници били су на овом скупу, тако да хоћемо да верујемо да постоји разумевање за доношење Закона о сестринству и бабиштву, као и Закона о здравственој нези и да се коначно уреди сестринска професија по угледу на државе Европске уније, да то буде један фактор сигурности.“

На конгресу, осим представника Дома здравља, који су и чланови Удружења „Будућност“, учествовали су из Опште болнице Ваљево лекари и сестре из Службе за анестезију и реанимацију и Одсека за неонатологију, као и дечји хирург др Александар Китић. Осим њих, др Александра Филиповић, Снежана Маринковић и Слађана Станковић из Завода за јавно здравље, наставник здравствене неге Милица Китић из Медицинске школе. Психолог у пензији Живана Пантић својим присуством била је подршка стручном делу, тиму с којим је годинама заједнички радила, такође је активно учествовала у завршној дискусији и закључцима округлог стола.

Међународни конгрес „Испружимо руке - да победи живот“ испунио је сва очекивања учесника савременом и актуелном тематиком: у пленуму, панел дискусији, великом броју округлих столова, као и са приближно 400 стручних саопштења. Велика част је била бити активни учесник оваквог скупа и сарађивати са најбољима у Србији и региону.

Повратак на Главну страну