Учешће Дома здравља у градској слави

Г рад Ваљево је јуче обележио своју славу – Духовски понедељак или Друге Тројице. У Храму Васкрсења Христовог Свету архијерејску литургију служили су епископи аустралијско- новозеландски Силуан и ваљевски Исихије, након чега је обављено и резање славског колача. Литургији поводом славе присуствовала је и директорка Дома здравља Ваљево др Јасмина Јевтић, са најближим сарадницима.

Лекари и сестре наше установе, у својим радним униформама, учествовали су у поподневној Духовској литији која се кретала централним градским улицама до Цркве Покрова Пресвете Богородице, коју су предводили епископ Исихије и градоначелник Лазар Гојковић. У духовској литији учествовали су и припадници војске, полиције, јавних установа, чланови културно-уметничких друштава и грађани.

Након што је традиционално урезан литијски запис, градоначелник Ваљева Лазар Гојковић се обратио присутнима, честитајући празник.

„Данас када Ваљево обележава своју славу Друге Тројице – Духовски понедељак, ова величанствена и поред кише духовска литија, мора нам бити путоказ, да само уједињени и сложни можемо допринети развоју наше земље, нашег града и нас самих! Туга коју носимо у срцима због трагедија које су погодиле нашу земљу, опомена су да живот нема цену. Материјална богатства никада не могу бити испред духовне благодати и нека нам данашња слава града Ваљева буде подсетник да је духовно богатство изнад свега!

Суграђанима се обратио и еписког ваљевски г. Исихије.

„Драга браћо и сестре, свима од срца желим срећан празник силаска Светога Духа, посебно градску славу Духовски понедељак и празник Свете Тројице. Као што рече господин градоначелник, несреће, масовна убиства која су се десила недавно још увек нас смућују, али оне нас и опомињу да треба да имамо истинску љубав према ближњима, да имамо саосећање према онима који су најближи, побијеним жртвама и да имамо дубоко поштовање према њиховом губитку и страдању. Али, још више нас то упућује да управо у Духу Светоме, као чланови свете цркве, који су примили Духа Светога, исто као и Апостоли на педесетницу приликом крштења и миропомазања, да и ми сведочимо оно што се удостојимо да спознамо, веру православну и да по тој вери живимо. Да ходимо у тој вери, то значи да заиста у другоме ма ко он био, препознамо заиста брата и сестру или сродника којем желимо добро и да се не држимо себичности и похлепе овога света, већ да се са великим трудом уздржавамо од тих страсти, да бисмо могли да отворимо срце према ближњем. Благодат је таква да када се дели и када се раздаје, она се умножава.

Свечаност поводом градске славе у Храму Покрова Пресвете Богородице употпунили су пригодним програмом хор „Хаџи Рувим“ и вокал Мила Павловић уз гитарску пратњу Марка Стојковића.

Повратак на Главну страну