Проглашена ванредна ситуација у Ваљеву

З бог актуелне епидемиолошке ситуације која је означена као претећа и спровођење мера у складу са Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести КОВИД 19, Штаб за ванредне ситуације града Ваљева је 7. јула 2020. године прогласио ванредну ситуацију у нашем граду.

Штаб је издао наредбу о спровођењу мера за спречавање и сузбијање заразне болести КОВИД 19:

1.Забрањено је окупљање у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите.

2.У јавним парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до пет лица, уз одговарајуће мере личне заштите.

3.У свим затвореним просторима обавезно је ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце од два метра.

4.Забрањено је организовање свечаности, као и организовање спортских и других забавних манифестација.

5.Препоручује се Градском већу града Ваљева да у зависности од епидемиолошке ситуације донесе одлуку о органичавању радног времена угоститељских објеката тако да радно време отпочне у 06,00 часова и заврши најкасније до 22,00 часова.

6.Угоститељски објекти су дужни да прилагоде свој рад тако да за једним столом не могу седети више од два лица, изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца или лица која живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова.

7.Обавезно је поштовање мера из Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 („Службени гласник РС“, бр. 66/2020, 93/20 и 94/20).

8.У јавном превозу (градски, приградски и такси превоз) обавезно је ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила.

9.У установама предшколског васпитања и образовања обавезна је пуна примена свих превентивних мера.

10.У основним и средњим школама и високошколским установама одложити окупљања, а пријемне и друге испите организовати уз примену свих мера личне заштите (физичка дистанца од два метра, обавезно ношење маске и/или визира и рукавица).

11.Забрањено је коришћења отворених и затворених базена, „SPA“ и „Wellness“ центара.

12.У верским објектима и приликом вршења верских обреда обавезно је спровођење мера заштите.

13.У козметичким, фризерским салонима, салонима лепоте, „fitness“-центрима и теретанама обавезно је спровођење мера заштите (коришћење маске и рукавица).

14.Налаже се вршиоцима јавних услуга, органима локалне самоуправе, државним органима, јавним предузећима и установама на територији града Ваљева да предузму мере за заштиту запослених и организују вршење услуга грађанима у складу са датим препорукама Штаба за ванредне ситуације у време ванредног стања и врше појачану дезинфекцију објеката.

15. Налаже се појачано прање и дезинфекција јавних објеката, као и што чешће прање улица и јавних површина уз употребу дезинфекционих средстава.

16.Препоручује се управницима стамбених зграда да обезбеде најмање једном дневно чишћење и дезинфекцију заједничких просторија и површина у згради на којима се остварује највећи контакт (улази у зграду, простори испред лифтова, лифтови, степенишни рукохвати, кваке на улазним вратима, улазна врата и др.).

Штаб за ванредне ситуације града Ваљева ће свакодневно пратити епидемиолошку ситуацију и сходно томе преиспитивати постојеће и предлагати нове мере;

Примена ових мера почиње од 07.07.2020. године.