Нови превентивни прегледи, у недељу, 10.3.2024. године, у Дому здравља Ваљево

Г рађани ће овог викенда у недељу, 10. марта, у Дому здравља Ваљево, моћи да ураде кардиолошке прегледе. У Дому здравља Ваљево од 8 до 16 часова тимови лекара и медицинских техничара ће радити мерење крвног притиска, затим ЕКГ, а биће омогућено одређивање нивоа глукозе, триглицерида и холестерола у крви. Осим лабораторијских анализа и мерења, грађане ће прегледати и четири кардиолога ваљевске болнице.

Заказивање није потребно, већ је довољно само да грађани издвоје своје време и посвете га сопственом здрављу и благостању, у Дому здравља Ваљево, у интервалу од 8 до 16 часова.

Болести срца и крвних судова водећи су узрок обољевања и смртности у Србији и свету. У већини случајева кардиоваскуларне болести са коморбидитетима изазване су факторима ризика који се могу контролисати и лечити. Осим генетских фактора који су примарни фактор ризика и на њих не можемо утицати јер их наслеђујемо, ту су и секундарни фактори ризика на које стручна јавност перманентно указује. Од секундарних фактора ризика посебно се издвајају висок крви притисак, гојазност, пушење, недостатак физичке активности, неправилна исхрана, као фактори на које сваки појединац уз надзор лекара итекако може утицати и спречити развој кардиоваскуларних болести. Држава овим превентивним прегледима жели да укаже на значај превенције и медицинске просвећености и едукације како би превентивне прегледе учинила приступачним и доступним грађанима. Превентивни прегледи биће организовани у недељу, у око 170 здравствених установа широм Србије.

Повратак на Главну страну