Мање прегледа и позитивних пацијената у Ковид амбуланти

П оследњих дана је епидемиолошка ситуација по питању корона вируса у нашем граду знатно повољнија, каже др Бранислав Јовановић, шеф Одсека медицине рада Дома здравља Ваљево.

- Мање је прегледа у Ковид амбуланти, мање позитивних. Послeдњих пет дана креће се око 40 позитивних пацијената (45, 42, 32..) број прегледа између 200 и 300, јуче је било 260. Клиничка слика у овом таласу је знатно блажа, симптоми нису тако тешки: цурење из носа, гребање у грлу, бол у мишићима и зглобовима, главобоља, општа слабост – малаксалост. Много су заступљеније упале горњих дисајних путева, које се уз адекватну терапију повлаче за 3-4 дана, а упале плућа су врло ретке.

Било је најава да ће се по повратку са годишњих одмора и поласком у школу погоршати епидемиолошка ситуација, али др Јовановић каже да се то још увек не примећује:

- За сада је мирно, мислим да ће тако и остати. У Дому здрaвља смо се припремили за такву ситуацију па смо били појачали смене на четири лекара, уз очекивање да ће се повећати број пацијената у Ковид амбуланти. Подсетио бих да и даље радимо од 7 до 22 часа, у три смене по три лекара, смањили смо за по једног лекара јер тренутно нема потребе за више. Ако се повећа прилив пацијената одмах ћемо реаговати са више екипа.

Свакако да доста позитивних суграђана са блажим симптомима не долази на преглед. Др Јовановић каже да у таквој ситуацији пацијенти могу код куће да дан-два пропрате своје стање, да скидају температуру и пију витамине. Ако се то продужи на два-три дана, ако имају бол у грлу, побуди се кашаљ, дође до малаксалости, повраћања и дијареје, онда обавезно треба да се јаве на преглед.

На питање шта да очекујемо од јесени када крену и друге врсте прехлада др Јовановић каже:

- Има тога и сада. Јављају нам се пацијенти са стомачним вирусима, са инфекцијама горњих дисајних путева, а да нису позитивни на корону, имамо алергијске манифестације на амброзију итд. Све су то слични симптоми или се преплићу, а за све суграђане је препорука да се јаве у Ковид амбуланту ради дијагностике.

Као превентиву против респиратохних инфекција др Јовановић саветује витаминску терапију, доста течности, физичку активност, комзумирање воћа и поврћа.

Повратак на Главну страну