Против грипа вакцинисано скоро хиљаду Ваљеваца

И мунизација против сезонског грипа почела је крајем септембра, а закључно са 7. октобром у амбулантама наше установе вакцинисано је 929 Ваљеваца. То је одличан одзив за осам дана давања доза против сезонског грипа.

Подсећамо да се ове сезоне вакцинација спроводи у амбулантама Дома здравља Ваљево, искључиво радним данима. У амбулантама Ново насеље и Пети пук вакцину могу да приме само грађани који ту имају здравствени картон, док сви остали треба да дођу у амбуланту Дома пензионера, која је опредељена за имунизацију против грипа (не ради редовне прегледе пацијената). Ту у свакој смени ради лекар са две сестре и није потребно да то буде ваш изабрани лекар.

У амбуланти Дома пензионера вакцинација против грипа се обавља од 7 до 20 часова, У Новом насељу по распореду рада ове амбуланте, а на Петом пуку од 7 до 14 часова. За све локације важи да се спроводи само радним данима.

Др Милица Милићевић, специјалиста опште медицине и шеф Превентивног центра Дома здравља, истиче да превенција грипа може да се спроводи и општим мерама као што су прање руку, избегавање контакта са болесним особама и покривање носа и уста приликом кашљања и кијања, али да је вакцинација најефикаснија мера заштите:

- Вакцина је сигурна и најефикаснија мера заштите од вируса грипа. У наш Дом здравља стигле су тровалентна “Торвакс флу“, намењена узрасту од 18 до 65 година, и четворовалентна „Ваксигрип тетра“ коју могу примити деца већ од навршених шест месеци, труднице и сви одрасли, укључујући и старије од 65 година. Имунитет се развија за две до три недеље и траје 6 до 12 месеци. Када дође до обољевања код вакцинисаних особа се, по правилу, развија блажа клиничка слика. Препоручена је свим грађанима у појачаном ризику, а то су сви хронични пацијенти са кардиоваскуларним, плућним, дегенеративним и малигним болестима, дијабетесом, као и хроничним обољењима бубрега и јетре. Препорука се односи и на труднице, здравствене раднике, геронтолошке центре и установе социјалне заштите. Нежељене реакције су по правилу благе и пролазе спонтано, без икакве терапије, најдуже за три дана. Вакцину против сезонског грипа не могу примити особе које имају респираторну инфекцију и температуру, док не оздраве, као и алергију на неку од компоненти вакцине.

За Дом здравља Ваљево у сезони 2022/23. опредељено је 5.300 доза, од чега су већина четворовалентне, које штите од два типа вируса А и два типа вируса Б сезонског грипа. Вакцине су дистрибуиране и сеоским амбулантама и Дивчибарама, а пацијентима су доступне у данима када раде ове амбуланте.

Повратак на Главну страну