Светски дан здравља уз слоган „Моје здравље, моје право“

П ревентивном акцијом на Градском тргу обележен је Светски дан здравља – најзначајнији датум у Календару здравља Светске здравствене организације. Овогодишње активности одвијају се под слоганом „Моје здравље, моје право“.

Учествовали су представници Патронаже и Педијатрије Дома здравља ЗЦ Ваљево, Завода за јавно здравље, Медицинске школе и Црвеног крста Ваљево. Заинтересованим пролазницима измерен је крвни притисак, подељене едукативне брошуре и дати здравствени савети. У овим активностима врло активни су били ученици Медицинске школе, а њихова наставница здравствене неге Маријана Матић каже да врло радо учествују у здравственом просвећивању становништва.

Служба поливалентне патронаже Дома здравља увек је присутна у превентивним активностима, а овом приликом Славица Филиповић је поручила:

- Као што говори овогодишњи слоган „Моје здравље, моје право“ сви корисници здравствене заштите имају иста права на ресурсе здравственог система ради очувања свог здравља. Кроз контролу крвног притиска, поделу промоматеријала и саветодавни рад овде смо да, заједно са нашим партнерима, укажемо на најчешће факторе ризика. Пре свега, то су: правилна исхрана, физичка активност, превентивне здравствене контроле које Дом здравља редовно спроводи, а циљано дајемо савете суграђанима ако имају конкретне проблеме.

Порука Центра за промоцију здравља Завода за јавно здравље Ваљево јесте да сваки дан треба улагати у своје здравље, каже Снежана Маринковић:

- Циљ нашег тимског рада је да пробудимо јавност, да скренемо пажњу да је сваки дан важан за здравље, јер то је процес, дугогодишње улагање. Ниједна болест није дошла преко ноћи. Морамо ставити акценат на здраве стилове живота, на одмор, на шетњу, редовну и правилну исхрану, на предах од мобилног телефона, као и ментално очување здравља кроз дружење и емпатију.

Секретар Црвеног крста Ваљево Александар Томић суграђанима препоручује континуитет и квалитет.

- Континуитет је неопходан да би се здравље очувало, јер не можемо ад хок активностима одржати здравље, као што ниједна болест није настала тренутно. Што се тиче квалитета имате институције у граду којима можете да се обратите и унапредите своје здравље адекватним здравствено-васпитним саветима. Важно је превентивно деловање, физичка активност, али и разговор. Ето, причали смо са ваљевским средњошколцима на трибини у петак, све је то пут до здравије и срећне заједнице.

У оквиру обележавања Светског дана здравља у петак је у Едукативном центру Дома здравља организована трибина „Млади у фокусу“ намењена средњошколцима, на којој се разговарало о здравим стиловима живота, о изазовима које савремени живот доноси младима, али и како да креативно и корисно испуне слободно време.

Повратак на Главну страну