Завршен циклус патронажних посета оболелима од мултипле склерозе

П осле паузе од две године, условљене пандемијом, Служба поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево обновила је кућне посете члановима Удружењем мултипле склерозе Колубарског округа. Контрола основних параметара здравља и саветодавни рад започети су крајем априла и завршени ових дана.

Наше патронажне екипе обишле су значајан број суграђана оболелих од мултипле склерозе у више градских и сеоских насеља: у центру града, на Петом пуку, Попарама, Кличевцу, Брђанима, у Новом насељу, као и у сеоским месним заједницама Попучке и Ставе.

Приоритет у овим посетама имали су тешки пацијенти, са прогресивним облицима болести, односно они који су непокретни и зависни од бриге трећег лица. Налаз стања обухватио је мерење притиска, шећера у крви и липидног статуса – нивоа холестерола и триглицерида у крви. Савети здравственог радника и топла људска реч неизоставни су и јако битни сегменти кућних посета.

Пре захуктавања пандемије корона вируса, две године заредом Служба поливалентне патронаже је, у сарадњи са удружењем, организовала кућне посете особама оболелим од мултипле склерозе, пружајући им медицинску помоћ и дајући савете. Иначе, овакве посете доста значе члановима удружења, поготово онима којима је болест у одмаклој фази. Кроз кућне посете патронажне сестре и техничари боље се упознају са медицинским потребама суграђана оболелих од мултипле склерозе.

Сарадња Службе поливалентне патронаже и Удружења мултипле склерозе Колубарског округа одвија се на више нивоа. Главна сестра службе Весна Павловић била је један од предавача на трибини „Нове терапије за оболеле од мултипле склерозе“, коју је је организовало удружење, а присуствовала је и обележавању Светског дана борбе против МС на Градском тргу у Ваљеву.

Повратак на Главну страну