Проф. др Милош Марковић у Дому здравља говорио о ХПВ вакцинама

У Едукативном центру Дома здравља Ваљево организован je стручни састанак, на којем је наш познати имунолог, проф. др Милош Марковић са Медицинског факултета у Београду, говорио педијатрима и педијатријским сестрама о значају и примени вакцина против Хуманог папилома вируса (ХПВ), узрочника карцинома грлића материце.

У изјави за медије професор Марковић је рекао да су здравствени радници већ добро упознати са ХПВ имунизацијом, али да је предавање осмишљено тако да им пружи одговоре на најчешћа питања, како би јасан и ефикасан начин одговорили пацијентима, било да су то тинејџери или њихови родитељи.

- Ова вакцина се у свету примењује већ 15 година, а код нас је први пут о трошку Фонда здравственог осигурања доступна свима од 9 до 19 година. И особе старије од 19 година треба да је приме, с тим што је сами плаћају. Колико знам, вакцинација добро протиче и стално стижу нове количине. Имамо најбољу вакцину која покрива девет сојева, а притом не штити само од тумора него и од гениталних брадавица (кондилома) које се врло тешко лече и лако се враћају. Мислим да сви треба да радимо на промоцији и препоручивању ХПВ вакцине, да што више информишемо грађане да је веома важно да је наша деца добију и на тај начин стекну дуготрајну, вероватно и доживотну заштиту од вируса који потпуно јасно изазивају рак, не само грлића материце него и других органа у истој регији, а чак и карциноме врата и усне дупље.

Професор Милош Марковић има јасну поруку за младе и њихове родитеље: вакцина је сјајна, изузетно безбедна и ефикасна и у огромној мери штити од карцинома грлића материце и других карцинома изазваних ХПВ вирусом.

- Имам троје деце и на узрастном прагу су да је добију, вакцинисаћу своју кћерку и два сина. Апелујем да се имунизација прошири и на популацију до 26 година, да обухватимо и студенте. Касно тинејџерско доба и ране двадесете године - тада је ХПВ инфекција најчешћа и ако покријемо њих онда смо урадили велику ствар. Идеално је дати пре ступања у сексуалне односе јер се доминантно тако преноси. Имунолошки и медицински посматрано оптимални узраст је 12-13 година, а идеално је то спојити са редовним систематским прегледом при крају основне школе. До петнаесте године довољне су две дозе, а након тога дају се три. Дакле, добија се иста заштита са мање убода, мање долажења у Дом здравља, мање стреса. Ранијом вакцинацијом постижемо да заштитимо све пре него што буду инфицирани, а притом то није рано јер је заштита дуготрајна. Студије показују да не постоје назнаке опадања заштите 10-15 година после вакцинације, дакле сигурно су деценије у питању, а не би ме изненадило да заштита буде и доживотна. Светска здравствена организација ХПВ вакцину ставља у приоритет, а тренутно се примењује у 103 земље.

Родитељи који су одлучили да свом детету дају вакцину не постављају никаква питања, каже Валентина Марковић, начелница Педијатрије Дома здравља Ваљево, што је неуобичајено када се појави нова ствар. За оне који нису довољно информисани педијатри су спремни да одговоре на сва питања. Уз позив за редован систематски преглед и вакцинацију против дифтерије у осмом разреду, који се шаље преко школа, Дом здравља је обавестио родитеље да имају могућност да деца тада приме и вакцину против ХПВ-а. У оквиру позива налази се и флајер о ХПВ вакцини, како би се родитељи боље информисали и имали времена да размисле. Од јуна, када је вакцинација на ХПВ почела, одзив у Ваљеву је релативно добар.

Повратак на Главну страну