Тим за тестирање КОВИД амбуланте – тихи хероји борбе против пандемије

М еђу „тихе хероје“ борбе против пандемије корона вирусом свакако спада тим за тестирање КОВИД амбуланте Дома здравља у Новом насељу. Ови млади људи, које предводи медицински техничар Огњен Андрић, урадили су изузетно велики и значајан посао од почетка тестирања у КОВИД амбуланти. Притом су добили безброј похвала пацијената за предусретљивост и љубазност, што уосталом важи и за лекаре и медицинске сестре на прегледима. Огњенови сарадници од почетка су Кристина Радовановић, Милена Матић и Саша Јанић, од летос имају испомоћ још двоје младих колега.

За шест месеци, од 1. априла до 1. октобра 2020. урадили су 7880 тестова, од чега 6497 PCR тестова и 1383 серолошких на присуство ИГГ и ИГМ антитела. Невероватан обим посла постигли су у јулу са 2.703 тестирања (2.312 PCR и 391 серолошких), док су у августу реализовали 1.705 тестова (1532 PCR и 173 серолошких). Узели су преко 6200 узорака за анализу крви, а од 28. јула урадили скоро 1500 снимака плућа мобилним рендгеном. Тај посао преузео је на себе координатор тима Огњен Андрић, прошавши претходно стручну обуку за рад на преносивом дигиталном рендгенском уређају.

- Треба подсетити да је убрзо по појављивању првих случајева у Ваљеву, када је Завод за јавно здравље Ваљево обуставио рад због запослених позитивних на вирус SARS-CoV-2, Дом здравља Ваљево прихватио да преузме тестирање грађана на присуство овог вируса. Обуку неколико запослених обавио је стручни тим Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“. Захваљујући томе, ваљевски Дом здравља не само да је први у Србији отворио КОВИД амбуланту 17. марта, него је први почео да ради и PCR тестирање – 1. априла. Такође, једини у КОВИД бази Републике Србије радимо серолошке тестове. Имали смо много посла у појединим месецима, тако да смо тада имали само један дан у недељи слободан, без замене, одмор сам искористио када је прошао други пик, практично у септембру – прича Огњен Андрић.

Посао КОВИД тима за тестирање не завршава се узимањем бриса носа и грла за PCR тест и крви за анализу крвне слике и серолошке тестове – напротив:

- У домену КОВИД-19 тестирања је: појединачно позивање пацијената који су на листи за тестирање-по налогу лекара из Ковид амбуланте, тријажа по симптомима, појединачно анкетирање, попуњавање образаца за испитивање случајева инфекције изазване корона вирусом SARS-CoV-2, узимање узорака и паковање, унос узоркованих у Ковид–19 базу, унос анкета у епидемиолошку табелу и слање табела у ЗЗЈЗ, слање података у РФЗО, уношење узоркованих у програм “Хелиант”, унос у табелу и писање упута са табелама за лабораторије у Београду у којима се предају узорци за обраду, превоз и одношење узорака – набраја Огњен део њиховог посла.

Обавеза запослених на Ковид–19 тестирању је и редован преглед Ковид базе и појединачно штампање резултата, као и обавештавање узоркованих о резултатима анализе, давање упутстава зараженом за даљу дијагностику и прегледе, пријава заражених у ЗЗЈЗ, израда табела за позитивне случајеве, позивање и прављење распореда за контролна тестирања, стална комуникација са надлежном лабораторијом у Београду, ДЗ, ЗЗЈЗ и ПУ Ваљево.

У области радиолошке дијагностике је позивање пацијената, укуцавање упута у Националну платформу и информациони систем Хелиант, снимање графије, слање преко националног пакса у Општу болницу Ваљево, штампање и издавање налаза пацијентима и стална комуникација са радиолозима Опште болнице.

Све ово смо набројали да бисмо заједно схватили да особље КОВИД амбуланте Дома здравља Ваљево ради много већи посао од оног нама видљивог, како бисмо, можда, у појединим ситуацијама показали више стрпљења и разумевања за њихов посао.

Захваљујући изузетном ангажовању и подршци директорке др Бранке Антић потпуно је заокружена услуга у КОВИД амбуланти: од лекарског прегледа, преко лабораторијске и рендген дијагностике до тестирања. Захваљујући томе наши суграђани комплетну дијагностику могу да заврше на једном месту, чиме је смањена и могућност ширења инфекције.

Повратак на Главну страну