Велико интересовање за превентивне прегледе

У Дому здравља Ваљево, протеклог викенда, укупно је урађено 226 лабораторијских анализа, ЕКГ мерења код 263 пацијента, а интернисти су обавили 197 кардиолошких прегледа. За нови термин је уписано још 44 суграђанина јер није било могуће за толико интересовање грађана за превентивне прегледе спровести од 8 до 16 часова све прегледе. У Дому здравља Ваљево од 8 до 16 часова тимови лекара и медицинских техничара су радили мерење крвног притиска, затим ЕКГ, а од лабораторијских анализа омогућено је одређивање нивоа глукозе, триглицерида и холестерола у крви. Осим лабораторијских анализа и мерења, грађане су прегледала и четири кардиолога ваљевске болнице. Прим. др Рада Вилотић Суботић, субспецијалиста алерголог-имунолог, која је дала свој допринос превентивним прегледима у недељу истиче неопходност сваког вида превенције.

- Има пацијената који су кардиолошки болесници који се нису дуго времена контролисали због епидемиолошке ситуације, а уочавамо током ових превентивних прегледа да има доста хипертензија које нису регулисане. Кардиоваскуларне болести имају хроничан ток, тако да данас има људи који су упућивани на додатну дијагностику ради даљег лечења. Мислим да би редовни систематски прегледи требали да постану норма здравствене културе. Осим интернистичког систематског прегледа, мислим да би годишње контроле требало да подразумевају обавезан преглед дојки и дебелог црева, као и свуда тамо где имамо пораст оболелих од малигнитета и да их откривамо можда у неким раним стадијумима. Требало би да систематски прегледи отклањају и факторе ризика – закључила је прим. др Рада Вилотић Суботић.

Болести срца и крвних судова водећи су узрок обољевања и смртности у Србији и свету. У већини случајева кардиоваскуларне болести са коморбидитетима изазване су факторима ризика који се могу контролисати и лечити. Осим генетских фактора који су примарни фактор ризика и на њих не можемо утицати јер их наслеђујемо, ту су и секундарни фактори ризика на које стручна јавност перманентно указује. Од секундарних фактора ризика посебно се издвајају висок крви притисак, гојазност, пушење, недостатак физичке активности, неправилна исхрана, као фактори на које сваки појединац уз надзор лекара итекако може утицати и спречити развој кардиоваскуларних болести. Држава овим превентивним прегледима жели да укаже на значај превенције и медицинске просвећености и едукације како би превентивне прегледе учинила приступачним и доступним грађанима.

Повратак на Главну страну