Посетом Бранковини обележен Светски дан менталног здравља

П Патронажна служба Дома здравља и Психијатријска служба Опште болнице, уз подршку Завода за јавно здравље и Црвеног крста Ваљево, посетом Бранковини организовали су обележавање Светског дана менталног здравља. Са представницим ових установа и служби у посети Културно-историјском комплексу Бранковина било је неколико пацијената који су у процесу опоравка и социјалне рехабилитације.

Обишли су све музејске поставке: Протину школу, Десанкину школу и кућу Ненадовића, као и гроб славне песникиње Десанке Максимовић. Двочасовна посета Бранковини завршена је разговором и дружењем у прелепом амбијенту културно-историјског комплекса и црквене порте.

Ментално здравље је саставни део општег здравља човека и подједнако важно као физичко здравље, констатује психолог Дома здравља Живана Пантић и наставља:

- Светска здравствена организација каже да здравље није само одсуство болести него осећање благостања због физичког, менталног и социјалног благостања. Наше ментално здравље подразумева да сваки појединац, у складу са својим потенцијалима, развија све оно што је добио на рођењу и постане користан члан друштва, односно своје потенцијале реализује на друштвено прихватљив начин. На који начин и како, то је питање менталне хигијене. Дакле, потребно је да сваки човек, као што ради хигијену простора и личну хигијену, спроводи и менталну хигијену. Као неко ко долази из примарне здравствене заштите препоручујем да свако вече уочи спавања анализирате свој радни дан, видите каква су се осећања у току дана накупила у вашем стомаку, срцу, плућима или где их већ пакујете и да пробате да одговорите шта сте могли да урадите како бисте се боље осећали. Ако дођете до таквог закључка, онда сутра ујутро не треба да одустанете од тог наума.

Активност је у складу са овогодишњим слоганом „Покрет за ментално здравље“. У том контексту Славица Филиповић, патронажна струковна медицинска сестра-специјалиста јавног здравља каже:

- Ми смо овде један мали репрезентативни „покрет“ за здравље, а то је још једна порука да на путу решавања животних проблема појединац не може сам ништа да учини. Увек је потребна подршка здравствених професионалаца и шире заједнице, као и добра интерперсонална комуникација. Није срамота бити болестан. Када говоримо о здрављу, не сме бити никакве стигме. Сваки човек има право на здравље, али исто тако када има проблема са здрављем треба да буде схваћен и прихваћен, пре свега од своје породице, која јесте основа друштва, али и од здравственог система и шире друштвене заједнице. Потребна му је подршка и помоћ, како кроз саветовалишни рад тако кроз дијагностичке процедуре и лечење у релевантним институцијама менталног здравља.

Учесницима акције су подељене брошуре „Депресија – болест савременог доба“, које је припремио и штампао Институт за јавно здравље Србије „Милан Јовановић Батут“.

Повратак на Главну страну