Смањен број прегледа и првих прегледа у КОВИД амбуланти

О д почетка фебруара постепено се смањује број пацијената у КОВИД амбуланти Дома здравља, да би се у последњој недељи кретао између 600 и 700 дневно. То су и даље велике цифре, али у поређењу са другом половином јануара ситуација је повољнија. Подсећамо да се у том периоду број прегледа често кретао између 800 и 900, да би 28. јануара било збринуто рекордних 925 пацијената!

Др Бранислав Јовановић, шеф Одсека медицине рада, каже да је тренутна епидемиолошка ситуација нешто повољнија јер је број пацијената на прегледима у КОВИД амбуланти ипак мањи:

- Пре два дана смо имали 659, јуче је то пало на 600, од чега је трећина првих прегледа. Клиничка слика у овом таласу је блажа: цурење носа, бол у грлу, болови у леђима и слично, што популација између 20 и 50 година углавном добро подноси. Међутим, код старијих пацијената се то стање за 3-4 дана компликује, тако да се појављују једностране и обостране упале плућа, малаксалост и исцрпљеност. У почетку таласа, првих недеља, јављали су нам се углавном пацијенти у животном добу од 20 до 50 година, али у последње време има их и преко 70 година, са компликованијом сликом. Део тога можемо да решимо код нас, ако дође до погоршања или сматрамо да треба да буду хоспитализовани упућујемо их у КОВИД амбуланту Опште болнице.

Без обзира што је велики притисак на КОВИД амбуланту, др Јовановић каже да је правило такво да се сви пацијенти са симптомима прехладе морају ту прегледати. С обзиром на то да је сада минимална изолација седам дана и да многим пацијентима за то време прође већина симптома, др Јовановић упозорава:

- Минимална изолација јесте седам дана, али о закључењу боловања и даљем току лечења одлучују лекари. Млађи пацијенти са лакшим симптомима за седам-осам дана буду радно способни, али поједини пацијенти, без обзира на мирну крвну слику и добар рендген налаз, буду уморни, малаксали, са лупањем срца, кратким дахом, чак и боловима у грудима. Савет је да дођу на контролу у амбуланту Ново насеље (лекари Опште медицине) и Дом пензионера (лекари Медицине рада), како би пратили своје здравствено стање. Такође, препоручујем пацијентима који су прележали КОВИД да у склопу терапије лагано шетају и да што више времена проводе у природи. И остали суграђани, како би ојачали имунитет, у најлепшем делу дана треба да прошетају и физички буду активни.

Иако је број прегледа и даље велики, притисак на ординације је нешто мањи, пацијенти краће чекају, а смањен је и број првих прегледа. „То ме охрабрује и буди наду да идемо ка бољој епидемиолошкој ситуацији“, закључује др Јoвановић.

Повратак на Главну страну