Свечано обележен Дан сестринства у Дому здравља

П ригодним програмом и уручењем награда медицинским сестрама и техничарима који су се у протеклих годину дана истакли у раду, Дом здравља Ваљево обележио је Међународни дан сестринства.

Ове године су поводом Дана сестринства награђени, по службама: Служба за здравствену заштиту одраслих, Општа медицина – Делинка Јовановић, Медицина рада – Вера Милаковић; Служба за здравствену заштиту деце, Школски диспанзер – Весна Чикара, Дечји диспанзер – Босиљка Павловић; Служба за стоматолошку здравствену заштиту - Снежана Радовановић; Служба за хитну медицинску помоћ - Бранка Давидовић; Служба поливалентне патронаже - Милица Ранковић; Служба за кућно лечење и негу - Душко Којић; Служба за здравствену заштиту жена - Вера Марковић.

У поздравној речи директорка Дома здравља др Јасмина Јевтић је истакла важну улогу медицинских сестара и техничара у здравственом систему. Честитајући им Дан сестринства посебно је истакла њихов велики рад, пожртвованост и допринос у сузбијању пандемије, који је био препознат како у Дому здравља Ваљево, тако у целокупном систему здравствене заштите у Србији.

Главна сестра Дома здравља Горица Вујовић истакла је значај професије, али је такође подсетила на велику улогу медицинских сестара и техничара у сузбијању пандемије ковида-19:

- Када је било најпотребније на делу смо показали сву хуманост и племенитост позива који смо изабрали. Заједно са лекарима и немедицинским особљем показали смо велику пожртвованост, било да смо радили на пријему пацијената, тестирању, на вакциналном пункту, имунизацији по сеоским амбулантама, школама и у кућним условима, пружајући хитну помоћ, превозећи пацијенте, радећи по сменама у специјалној болници Батајница итд. Наш позив јесте тежак, понекад захтева велику одговорност и жртвовање. У основи треба да стоји љубав према професији, потреба да се људима помогне, али посао медицинске сестре захтева и стално усавршавање, односно стицање нових знања и вештина. Осим тога, више него икад нашим пацијентима је потребна добра комуникација и топла људска реч здравственог радника.

Милица Китић, наставница здравствене неге у Медицинској школи Ваљево представила је део свог рада: „ Од чуварица здравља до савремено образоване медицинске сестре“. Претеча образовања је Школа за чуварице здравља отворена 1919. у Бајиној Башти, која је три године касније премештена у Ваљево (радила до 1930. године), под називом Школа за нудиље и чуварице здравља Друштва Црвеног крста Срба, Хрвата и Словенаца у Ваљеву. Нижа медицинска школа за дечје неговатељице и бабице постојала је од 1947-1953, а Средња медицинска школа „Др Миша Пантић“ отворена је 1958. године.

О изазовима који се налазе пред савременим сестринством у Србији говорила је специјалиста јавног здравља Славица Филиповић из Едукативног центра Дома здравља Ваљево:

- Осим свакодневног рада, медицинске сестре морају стално да се усавршавају јер и медицина и наша струка напредују, треба да одржимо квалитет рада, како бисмо могли да пратимо лекаре који се стално едукују. Стална едукација је и услов за обнову лиценце коју издаје Комора медицинских сестара и техничара Републике Србије. То значи да су сестре знатно ангажоване на свим пољима. Потреба савременог сестринства у Србији јесте признавање диплома и стручних звања са струковних и академских студија. Данас имамо струковне медицинске сестре, специјалисте и мастер струковне медицинске сестре, дипломиране сестре академских студија, мастер и докторе наука у сестринској професији. Настојимо, по угледу на околне земље, да се у Србији организује Факултет здравствене неге. Осим тога, кроз нашу комору као регулаторно тело, удружења, асоцијације и синдикате, као и комуникацију са Министарством здравља, боримо се за остваривање свих права медицинских сестара и техничара.

Ученице Медицинске школе Софија Качаревић, Ирена Остојић, Александра Лазић и Софија Ковачевић прочитале су поетске и прозне радове на тему сестринства.

Дан сестринства се у целом свету обележава 12. маја, на дан рођења Флоренс Најтингејл (Фиренца 1820-Лондон 1910), зачетнице модерног сестринства као признате професије. Отворила је прву школу за медицинске сестре, а њене ученице касније су отвориле школе таквог типа у многим земљама.

Повратак на Главну страну