Како се прилагодити температурним променама

П рви, нагли температурни талас овог јуна донео је здравствене тегобе многим суграђанима, а поготово старијим особама и хроничним болесницима. Осим високе температуре, која је ишла и до 35 степени, влажност ваздух је била висока па је утолико било теже подносити такве временске прилике. Ових дана уследиће значајан пад температуре, на шта се такође треба адаптирати.

Сваки човек познаје свој организам и треба да се прилагоди променама времена, поручује др Верица Петровић, специјалиста опште медицине Дома здравља Ваљево, дајући притом стручне и практичне савете.

- Високе температуре и први топлотни талас на чијем смо крају, као и нагле промене температуре, код свих старосних структура, а поготово хроничних болесника, доводе до малаксалости, главобоља, вртоглавице, мучнине, па и повраћања. Најугроженије групе су деца, труднице, старији и хронични болесници: кардиоваскуларни, дијабетичари, онколошки. Најчешће нам се жале пацијенти са високим притиском, којима лети опада ниво притиска. Због тога долазе да се посаветују, коригујемо терапију и слично. Наш савет је увек да при великим врућинама треба избегавати ударни талас од 10 до 17 часова. Ако се мора изаћи онда обавезно понети флашицу воде, довољно да се рехидрира организам, носити качкете, шешире, наочаре за сунце, нанети заштитну крему, носити светлију одећу од природних материјала и лагану обућу како не би дошло до претераног знојења. Након јаких врућина, а затим кише и великих испарења, као и снижења температуре, треба бити више у затвореном простору како би се организам прилагодио, јер крвни судови се нагло шире и скупљају при тим променама.

Особе са нижим притиском често се жале на ошамућеност и малаксалост код врелих таласа праћених запаром, а њима др Петровић саветује:

- Особе са ниским притиском морају да уносе воду у великим количинама, доста воћа и поврћа, супице и чорбице са поврћем, што мање протеина. Дакле, што више намирница богатих водом, да би рехидрирали организам. Ко се бави физичким активностима треба да је спроведе у раним јутарњим или касним вечерњим часовима, то важи за све.

Др Петровић указује на значај правилног коришћења клима уређаја, без којих се не може замислити савремени начин живота:

- Ако из климатизоване просторије, у којој је 16 степени, изађете на 32 степена напољу - то је шок за организам и врло ризично. По Светској здравственој организацији дозвољено је само седам степени разлике између спољашње и температуре у просторији. На пример, ако је напољу 32 степена у климатизованој просторији може бити 25. Велике разлике могу довести до вртоглавице, хладног зноја, малаксалости, главобоље и колапса због наглог скупљања крвних судова.

Др Петровић скреће пажњу купачима да треба да буду обазриви, да избегавају период од од 12 до 16 сати, а да се пре уласка воду поквасе и постепено прилагоде температурној разлици ваздуха и воде.

Повратак на Главну страну