Завршен циклус бесплатних превентивних прегледа

П регледима последње групе радника компаније „Босис“ у суботу је у нашој установи завршен циклус бесплатних превентивних прегледа за колективе, пред летњу паузу. Основне параметре здравља преконтролисало је 120 радника овог познатог ваљевског предузећа, а треба истаћи да је „Босис“ прва велика приватна компанија која се одазвала на позив Дома здравља Ваљево за бесплатне превентивне прегледе. Захваљујући њиховом интересовању, јављају се и друге приватне фирме. У мају је контрола здравља реализована и за 30 запослених у Вишем суду, колико их је било заинтересовано за прегледе. Од септембра је у плану колектив Центра за социјални рад „Колубара“, затим Пољопривредна школа са домом ученика Ваљево, Економска школа итд.

Акција се, на иницијативу Службе поливалентне патронаже, са циљем побољшања јавног здравља, спроводи већ три године и за њу је све веће интересовање. Прегледи су, по утврђеном плану, увек суботом у просторијама Дома здравља. Служба поливалентне патронаже мери ниво шећера, холестерола и триглицерида, телесну масу и висину, израчунава бодимас индекс и попуњава тзв. превентивну карту. За жене Патронажа реализује и кратку обуку за самопреглед дојке. Следи преглед специјалисте опште медицине, уз контролу плућа и крвног притиска, затим ултразвук стомака, а за жене и преглед у Гинеколошкој служби.

До сада су прилику за бесплатне превентивне прегледе својих запослених искористиле скоро све основне и средње школе са подручја Града Ваљева, Градска управа, друге установе, поједина јавна и приватна предузећа. Установе и предузећа, јавна или приватна, заинтересована за бесплатну контролу здравља својих запослених могу се јавити Служби поливалентне патронаже на телефоне 014/315-00-78 и 064/8321-992.