Исхрана у јесењем периоду

У Календару јавног здравља, датум посвећен исхрани је 16. октобар када је Светски дан хране. Тим поводом препоруке о исхрнаи у јесењем периоду дала је прим. др Јасмина Лукић субспецијалиста дијетотерапеут. Саветовалиште за исхрану Дома здравља Ваљево, које петком успешно ради већ 18 година и прим. др Јасмина Лукић субспецијалиста дијетотерапеут, је јако поносна на континуитет и резултате рада. За саветодавни рад увек има потребе и то се потврђује тиме што сваког петка и после 18 година постојања има нових пацијената, али и старих који се контролишу у постигнутим резултатима здраве исхране. Препознаје се потреба за стручним надзором правилне исхране и постајемо освешћенији јер је неправилна исхрана у основи многих обољења најпре кардиоваскуларних која су превентабилна. Општа популација има евидентан проблем неправилне исхране и гојазности у замаху, чак и у дечјем узрасту што се мора превенирати најпре едукацијом родитеља, али и деце кроз саветодавни рад.

- Оно што је најважније рећи о исхрани у јесењем периоду јесте да је за здравље најважније живети у складу са природом, синхронизовати се са њом и оним што она нуди. То би у ствари значило да негде сезонске доступне намирнице буду доминантне на репертоару за исхрану. Са друге стране треба узети у обзир да сада више није могуће имати само сезонске намирнице у нашем крају. Није више време када немамо летње у јесен и зиму јер су маркети пребогати понудом и намирницама које и нису са нашег поднебља. Треба узети у обзир да увек највише пријају намирнице из поднебља у коме се живи. Током јесени је важно сачувати организам од инфекције, подићи имунитет и грејати организам. При томе не мислимо на физички загрејану храну у смислу топлоте него су то у суштини намирнице када се уносе метаболички и разграђују отпуштају енергију која је битна да би сачувала топлоту организма и деловала на јачање имунитета – навела је др Јасмина Лукић, подсећајући да снижавањем температуре напољу организам се брани тиме што успорава метаболизам да би очувао своје функције, а ми са правилном исхраном, са уједначеном исхраном на неки начин можемо да помогнемо.

Осим разноврсне исхране, неопходно је правилно распоредити оброке, затим правилним начином припреме намирница доведемо до појачавања имунитета чиме се побољшава и варење хране и искористљивост храњивих материја што свеукупно делује на отпорност организма. Др Лукић је дала предност намирницама које се могу наћи на пијаци, на првом месту бундева коју назива краљицом јесење трпезе.

- Бундева је богата влакнима, минералима, витаминима, врло је квалитетна намирница. Добра је и као здрав десерт, а незамењива у потажима и варивима јер је одлична за добро варење. Буквално свакодневно треба јести супе, чорбе или потаже од различитог поврћа. Од воћа издвајам јабуке и крушке јер су богате витаминима и потпуно су доступне на нашем подручју. Припрема намирница током јесени је битна. Оброци би требало да буду термички обрађени барењем јер тиме задржавају корисна својства. Салате су обавезне и то у комбинацији више врста поврћа и воћа. Цвекла, шаргарепа и купус који је такође значајан. Купус ферментацијом се преводи у кисели који је богат ц витамином и значајан је за имунитет. Треба додати и бобичаво воће и то у целом облику уместо воћних сокова којима се губи део својстава. Интересантна намирница коју бих поменула јесте нар за јесење време иаконије са нашег поднебља, може бити значајно обогаћење исхране јер је богат фитоестрогенима – рекла је др Јасмина Лукић напомињући да у овом периоду правилном исхраном спречавамо и појаву депресије која је карактеристична за јесењи ритам живота због природног повлаченај из активности и склоности да се потражи утеха у храни.

- Уместо топле чоколаде и колача, препоручујем да се пронађе адекватна замена,. Топао чај свакако, можда печено воће, овсене или хељдине каше обогаћене бадемима или орасима са циметом. Дакле направи се један укусан користан оброк којим задовољавамо и све потребе организма. то може бити и здрава ужина поред три оброка. Присуство супа и чорба још једном напомињем као јако важно. Није доминантно да постоји месо, али поврће је обавезно. Што се тиче физичке активности у овом периоду, може се свести на шетњу јер није свако у прилици да се организовано бави фитнесом. Не заборавити да уравнотежена исхрана, правилно распоређени оброци и умерена физичка активност обогаћују и осмишљавају јесењи период и дозвољавају да у њему уживамо са више снаге и здравља са појачаним имунитетом у одбрани од предстојеће сезоне вирусних инфекција – закључила је др Јасмина Лукић субспецијалиста

Што се тиче врло актуелног тренда суплементације свим и свачим, посебно у периоду хладног времна издваја се витамин Д. Др Лукић истиче да је наука искуство и анализе показали да је последњих година и у нашем поднебљу које је важило за богато Сунцем итекако присутан мањак витамина Д у општој популацији чак и удечјем узрасту.

- Велики број особа, раније је то било чешће у женској популацији, сада је то уобичајено свеприсутно. Шта је разлог? Доказано је да организам растом и развојем попуњава све те неке рецепторе који постоје за акумулацију и пријемчивост витамина Д природним путем јер с еон синтетише у нашем организму. Ми смо заситили наше рецепторе и немамо могућност да га производимо и зато је потребна суплементација. Није она неопходна и нешто што мора свако да узима то се лако проверава и лекар препоручује по потреби, али није више изненађење мањак витамина Д у вредностима. Услед патолошких стања какво је остеопороза нормално је суплементирати, али нормалном исхраном то ње свакодневна појава и за сваког пацијента – појаснила је прим др Јасмина Лукић, руководилац Саветовалишта за исхрану Дома здравља Ваљево.

Повратак на Главну страну