Гостовање директора др Бранке Антић на ТВ Вујић

Г остујући у централној информативној емисији регионалне ТВ Вујић Ваљевo, директорка Дома здравља, члан Стручно-оперативног тима и Штаба за ванредне ситуације града Ваљева др Бранка Антић изјавила је да je КОВИД амбуланта преоптерећена послом. Поткрепила је то податком да је од 1. до 12. јула обављено 1.899 прегледа, што је просечно 160 дневно, а да је рекорд забележен 6. јула када је прегледано 220 суграђана. Приликом првог пика овог таласа пандемије, у периоду март-април, када је КОВИД амбуланта радила непрекидно, никада није забележен толики број прегледа за 24 сата. Имајући у виду да сада амбуланта ради од 7 до 21 час, то довољно говори о озбиљности ситуације. Лекари и сестре раде у три смене по четири и по сата (средња смена је пет сати), с обзиром да се у комплетним заштитним оделима тзв. скафандерима. Истовремено раде две ординације.

-Просторије су климатизоване, али свакако није лако. Због тога се ради у краћим сменама, сви прихватају ситуацију, то је позив за који смо се определили. Поред тога, трудимо се да заокружимо причу у КОВИД амбуланти и растеретимо ваљевску болницу, с обзиром да она није КОВИД болница (без обзира што има КОВИД одељења). Добили смо мобилни рендген док смо претходно добијени фиксни апарат вратили РФЗО-у јер се не може инсталирати због правних и техничких услова. Изашли су нам у сусрет, у суботу нам је стигао мобилни рендген. У току дана је инсталиран, преостаје да се електронски повежемо са Општом болницом како би нам радиолог „прочитао“ слику и вратио налаз. Очекујемо да нам дође начелница Биохемијске лабораторије из болнице како бисмо сагледали можемо ли покренути нашу апаратуру у амбуланти и тако бисмо радили крвну слику и CRP код нас. Тако бисмо заокружили дијагностичку процедуру, а имамо и могућност да директно из наше амбуланте шаљемо резултате у КОВИД болнице.

На констатацију водитеља да се, за разлику од првог пика, сада не шаљу сви позитивни пацијенти у болницу, поготово у београдске клинике, др Антић је рекла:

-Пацијенти који су асимтоматски или имају блажу клиничку слику, а позитивни су, добијају решење о самоизиолацији од 14 дана, као и њихови контакти. Ако у међувремену не добију изражене симптоме или постојећи благи симптоми престану, ради им се контролни тест и ако су негативни враћају се својим нормалним активностима. Сви који имају симптоме долазе на преглед у КОВИД амбуланту, а лекар процењује да ли су у питању симптоми који одговарају заражавању корона вирусом. Тестирају се сви пацијенти којима лекар процени да то јесу адекватни симптоми. Ради се физикални преглед и лабораторијска анализа крви – ако указују на инфекцију вирусом онда се пацијенту узима брис који се шаље на теститање у овлашћене лабораторије. Мада, у последње време се дешава да не постоји потпуна корелација између лабораторије, рендген налаза и узорака, нема правила, тако да велику улогу игра искуство лекара Дома здравља и Опште болнице.

Др Антић је позвала суграђане да се сви они који имају било какве симптоме респираторних инфекција јаве на преглед у КОВИД амбуланту, а лекари ће на на основу упитника и искуства проценити да ли је у питању корона или не.