Отворена стоматолошка ординација у ОШ „Милован Глишић“

Д анас је отворена стоматолошка ординација за ученике у Основној школи „Милован Глишић“, тако да сада све основне школе у граду имају зубну амбуланту, као и Техничка и Пољопривредна школа. Ординација је постојала у старој згради, брзо после усељења у нови објекат почела је пандемија коронавируса, тако да је овај пројекат сада реализован. О томе директорка Дома здравља Ваљево др Бојана Јанковић каже:

- Велико нам је задовољство да је формирана зубна амбуланта у новој, дивној и пространој Шестој школи. Раније је, у старој згради, постојала стоматолошка ординација, па је био период короне, тако да је сада право време да је активирамо у новој школи. Позивам децу да долазе, да спрече и лече болести зуба. Ординација је без проблема реализована у сарадњи са Градском управом, директорком школе и начелницом Стоматологије. У плану нам је, видећемо колико ћемо успети, да активирамо ординације у Предшколској установи.

Наташа Бадовинац, директорка школе Милован Глишић, каже да је ово било веома потребно:

- Прошле су три године како смо се уселили у нови објекат и напокон смо успели заједничким снагама да издејствујемо да наша деца имају ординацију. То је потреба наших ученика, а родитељи су били јако заинтересовани. Стоматолошка ординација и целодневна настава две су јако лепе новине ове школске године у нашем новом објекту.

Др Снежана Ђурић, специјалиста дечје и превентивне стоматологије и начелница Стоматолошке службе ДЗ Ваљево, захвалила се директоркама Дома здравља и Шесте школе, као и градоначелнику Лазару Гојковићу, за подршку и помоћ у реализацији овог пројекта.

- Као дечји стоматолог, са преко 30 година рада са децом, одлично знам каква је благодат школске стоматолошке амбуланте. За добар обухват деце и могућност превентивних мера најбољи начин је да то буде у школи. Најбитније од свега је што остварујемо контакт са најмлађим пацијентима, стичемо поверење и помажемо им да преброде страх од стоматолога. Редовним прегледима благовремено уочавамо почетни каријес, санирамо га, лечимо компликације каријеса, ортодонтске аномалије, учимо их правилној исхрани и хигијени уста и зуба...Министарство здравља је прописало обавезне услуге за свако дете, а то подразумева минимум један стоматолошки преглед годишње, уклањање наслага, три пута флуоризација зуба, заливање фисуре, индивидуални здравствено-васпитни рад, затим рад у малој групи и животна демонстрација. Значи, свако дете би требало бар шест пута у току школске године да прође кроз нашу ординацију.

Др Ђурић наглашава да је превентива основни циљ рада школских зубних ординација, као и стицање поверења и навика најмлађих суграђана. Ординација је комфорна и адекватно опремљена, а пружаће услуге за 640 ученика.

Повратак на Главну страну