Велико интересовање за ултразвук дојке и ПСА анализу простате

О громно интересовање било је за данашњу акцију бесплатних превентивних прегледа у Дому здравља Ваљево, која се реализује под покровитељством Републичког фонда здравственог осигурања.

Ултразвучни преглед дојке урађен је код 97 жена старијих од 40 година, од чега је 26 упућено на снимање мамографом. Узорак крви за лабораторијско ПСА тестирање простате дало је 50 мушкараца старијих од 49 година, који ће резултате добити сутра.

Осим тога, лабораторија Опште болнице Ваљево урадиће ПСА анализе за преостале домове здравља у Колубарском округу: Лајковац 24, Осечина 22, Уб и Мионица по 21 и Љиг 20. То значи да је на подручју Колубарског округа тестирано 158 мушкараца. ПСА тест је значајан јер се њиме може дијагностиковати рани стадијум карцинома простате.

У домовима здравља округа прегледане су 182 жене. Осим 97 у Ваљеву, ултразвук дојке у Мионици урадило је 25 жена, Убу 21, Осечини 20 и Лајковцу 19.

Превентивни прегледи били су омогућени и грађанима без здравствене књижице, а трајали су од 8 до 16 часова. Значај ових прегледа је велики, јер су превенција и рана дијагностика од кључног значаја за позитиван исход лечења сваке болести.

Повратак на Главну страну