Знатно мање прегледа у КОВИД амбуланти Дома здравља

П рема званичним подацима Завода за јавно здравље Ваљево већ девет дана у нашем граду нема нових регистрованих случајева заразе корона вирусом. Знатно је мањи обим посла и у КОВИД амбуланти Дома здравља у Новом насељу. За разлику од другог пика када се бележило и по 300 прегледа, сада дневно има 50 до 80 пацијената, каже др Вања Вучетић Вуковић, начелница Службе за здравствену заштиту одраслих Дома здравља Ваљево и наглашава:

-Од тога је трећина првих прегледа, а остало су контроле. Од тих нових пацијената већина је са прехладама које су својствене овом добу године тако да случајева инфекције КОВИД-ом тренутно нема. Имају симптоме као што су бол у грлу, малаксалост, температура до 37,5 степени, али су доброг општег стања. Почела је сезона респираторних инфекција, деца су кренула у школу, нешто више се борави у кући, имамо и пуно алергијских реакција, амброзија је у пуном јеку, тако да све то треба разликовати од вирусних инфекција. Ипак, према индикацијама после лекарског прегледа просечно се тестира 30 особа дневно.

С обзиром на чињеницу да је сезона респираторних инфекција, а да се увелико говори о укрштању грипа и КОВИДА, др Вучетић наглашава да све те инфекције личе једна на другу:

-Неопходно је да се пацијент благовремено јави на преглед да би се на основу лекарског прегледа, утврђивања општег стања и лабораторијских налаза закључило о каквој се врсти инфекције ради. Суштина је да се пацијенти јаве чим осете прве симптоме. Суграђани су сада постали много ревноснији и јављају се на време. И када су у питању савети за предстојећи период, управо то је суштина: да се пацијент са симптомима изолује и одмах јави лекару.

Радно време КОВИД амбуланте у Новом насељу је од 7 до 21 сат свих седам дана у недељи. Дом здравља је обезбедио да грађани на једном месту заврше сву потребну дијагностику.

-Након општег лекарског прегледа пацијент се упућује у лабораторију у оквиру амбуланте, на посебном улази ради се узорковање за брзи или PCR тест, док се снимање плућа обавља у контејнеру поред објекта. Овде им се прописује терапија и заказују контроле, у КОВИД амбуланти могу да отворе и боловање, тако да је пацијент збринут на једном месту и не мора да шета од установе до установе.

Сви одрасли пацијенти са симптомима респираторних инфекција треба да дођу на преглед у КОВИД амбуланту Ново насеље, а не у Дом здравља или друге амбуланте. Од 1. септембра овде у две смене смене дежура и педијатар, тако да родитељи децу код којих сумњају на корону треба такође да доведу на преглед у Ново насеље.