Учешће Дома здравља на свечаној академији Факултета здравствених и пословних студија поводом Дана сестринства

П оводом Међународног дана сестринства Факултет здравствених и пословних студија Универзитета Сингидунум у Ваљеву, који школује будуће академске медицинске сестре, организовао је свечану академију.

Међу предавачима на овом скупу био је и представник наше установе: Весна Павловић, главна сестра Службе поливалентне патронаже, струковна медицинска сестра и специјалиста јавног здравља. Она је колегама и студентима говорила о организацији Поливалентне патронаже у време пандемије корона вируса.

Присутне су у име Факултета здравствених и пословних студија поздравили проф. Др Марија Младеновић и доц. Др Јелена Каљевић. Увод у панел дао је МА Никола Савић, такође предавач на овом факултету подсетивши на Флоренс Најтингејл, зачетницу модерног сестринства.

У оквиру панела презентације су имали:

Др Снежана Арсенијевић, начелник Инфективне службе Опште болнице Ваљево на тему „Значај здравствене неге у време пандемије КОВИД-19“,

Јелена Ђурић, помоћник директора за обезбеђење квалитетне здравствене неге Опште болнице Ваљево, дипл. медицинска сестра – „Организација здравствене неге у ванредним ситуацијама“,

Весна Павловић, главна сестра Службе поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево, струковна медицинска сестра, специјалиста – „Организација Поливалентне патронаже у време пандемије корона вируса“,

Јелена Аксентијевић, мастер наставник Здравствене неге из Медицинске школе Ваљево – „Тенденције у образовању медицинских сестара у Републици Србији“.

На крају је уследила промоција студената награђених од стране Савеза здравствених радника Републике Србије и презентација њиховог искуства у току рада у Ковид амбуланти и Ковид болници Батајница.

Дан сестринства се у целом свету обележава 12. маја, на дан рођења Флоренс Најтингејл (Фиренца 1820-Лондон 1910), зачетнице модерног сестринства као признате професије. Флоренс је средином 19. века предводила групу од 38 медицинских сестара које су се бринуле о рањеницима у Турској. То је била прва група жена које су као медицински радници отишле на фронт. За време Кримског рата организовала је болнице и увела значајне реформе у санитетску службу и негу рањеника и болесника. Отворила је прву школу за медицинске сестре, а њене ученице касније су отвориле школе таквог типа у многим земљама.

Повратак на Главну страну