Сезона крпеља и других инсеката – како се понашати?

В ременске прилике у последњих скоро месец дана, прво влажно па затим врло топло време, изузетно су погодовале развоју инсеката. Осим комараца, сезона је крпеља којих је ове године јако пуно, тако да се скоро свакодневно јављају пацијенти због вађења крпеља и евентуалне терапије.

- Захваљујући запрашивању смањена је активност комараца последњих дана. До пре 15 дана долазили су суграђани са јаким алергијским рекцијама због уједа инсеката, не можемо поуздано знати о којима се ради. Имали смо случајеве да се реакција прошири на читаво тело. Сваки дан имамо неколико вађења крпеља, а с обзиром да одрадимо анализу у Заводу за јавно здравље, могу закључити да је повољна околност што крпељи нису били заражени. Људи који раде на селу или су доста у природи дешавало се да имају по 5-6 крпеља и то стварно букне – каже др Јелена Гајић, специјалиста опште медцине из Службе за здравствену заштиту одраслих.

Иако то понављамо упорно годинама, и даље је неопходан апел суграђанима да не ваде сами крпеље:

- Када то сами ураде крпељ често буде закинут и остане унутра, а баш у глави се налази ензим који делује на човека. Дођите у здравстену установу и овде ћемо то урадити на правилан начин, а затим пратити место уједа 21 дан. Ако мирује онда је све у реди, ако се црвенило шири онда је неопходна антибиотска терапија у дужем периоду – закључује др Гајић.

Повратак на Главну страну