Рад КОВИД амбуланте

Р адно време КОВИД амбуланте у Новом насељу је од 7 до 21 сат. Прегледи се истовремено обављају у две ординације, дакле у смени раде два тима лекар-сестра. Због отежаних услова рада, односно ношења комплетне заштитне опреме, тимови раде у три смене по четири и по сата, што значи да дневно у КОВИД амбуланти ради шест лекара и шест сестара. Осим тога, посебне медицинске екипе наше установе узимају узорке (брисеве) за PCR тест у простору некадашње апотеке (засебан улаз амбуланте у Новом насељу), док се у лабораторији амбуланте узимају узорци за крвну слику.

После великих напора управе Дома здравља на обезбеђивању рендген апарата, како би грађани све услуге обавили на једном месту, од данас се очекује да у функцији буде мобилни рендген тако да се у КОВИД амбуланти ради и снимање плућа. Снимци се интернет везом шаљу радиолозима Опште болнице Ваљево на дијагностиковање. Оваквим потезом управе наше установе, закоружена је комплетна дијагностика на вирус SARS-CoV-2 у КОВИД амбуланти у Новом насељу.

Са посебним поносом истичемо да у КОВИД амбуланти раде сви лекари Службе за здравствену заштиту одраслих (са одељења Опште медицине и Медицине рада), осим два лекара који су старији од 60 година. Обим посла је изузетно велики и повећава се из дана у дан. Од 1. до 12. јула у КОВИД амбуланти обављено је 1.899 прегледа. Последњих дана дневно се у просеку прегледа око 200 суграђана. Већ 14. јула наше екипе прегледале су 234 пацијента и узеле 139 брисева, а 15. јула 245!

Такође, организовали смо (и објавили 8. јула) да се деца и омладина до 18 година са симптомима због којих се може посумњати на инфекцију корона вирусом прегледају сваког дана од 19 часова у КОВИД амбуланти. Пре тога родитељи треба да се јаве на телефон Педијатрије 014 315 00 60 како би саопштили симптоме и након разговора добили термин за преглед детета. То се не односи на хитна стања. Прегледи се обављају у засебној ординацији амбуланте Ново насеље, у којој се не прегледају одрасли.

За сада није велики број деце и младих који се јављају Педијатрији Дома здравља Ваљево са симптомима респираторних инфекција сличних КОВИДУ-19, али је због епидемиолошке безбедности остале деце одлучено да се њихови прегледи тако организују.