Поново велико интересовање за превентивне прегледе

Н а бесплатне превентивне прегледе организоване у недељу 16. јуна 2024. године, од 8 до 17 часова, у Дому здравља и Болници Здравственог центра Ваљево, одазвало се овог викенда 433 грађана.

На превентивним прегледима у недељу грађани су могли да ураде следеће прегледе: дерматолошки преглед младежа, тумор маркер ЦЕА, ЦА19-9, и Алпха Фетопротеин, мерење крвног притиска, УЗ абдомена, ниво шећера у крви, комплетна крвна слика.

У Дому здравља Ваљево омогућени су превентивни општи систематски прегледи за децу, након којих су по потреби за децу били омогућени прегледи специјалиста огталмолога и оториноларинголога. На овим педијатријским прегледима било је 22 деце различитог узраста углавном деце млађег узраста.

У дерматолошкој амбуланти у Болници, дерматовенеролози су радили дермоскопију као основу прегледа младежа. Урађено је 186 дермоскопија и неки пацијенти су упућени на даљу дијагностику, а ови прегледи су се показали као веома значајни због повећања броја оболелих од најразличитијих карцинома коже, а уједно и подизања свести грађана о штетности претераном и неконтролисаном излагању Сунцу.

Ултразвучни преглед абдомена је рађен на 5 пунктова због великог интересовања грађана.

Заказивање није било потребно, а од 433 прегледаних на даље лечење и дијагностику је упућено 77 пацијената.

Посебан акценат на превенцији се односи и на грађане без здравственог осигурања, тј. здравствене књижице јер је ово прилика да потпуно бесплатно прегледају своје здравље.

Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачнијим грађанима, а из недеље у недељу у зависности који специјалистички прегледи су у понуди, варира и интересовање грађана за здравствене прегледе.

Повратак на Главну страну