Како превазићи ванредно стање – психолог Саветовалишта за младе

П андемија корона вируса КОВИД-19 и ванредно стање у којем се налазимо око месец дана, за већину суграђана представља суочавање са нечим новим и велики изазов. У посебно специфичној ситуацији налазе се деца, којима треба пажљиво објаснити ситуацију. Најмлађима треба на њима прихватљив начин, али искрено, представити оно што се дешава. Како то урадити, саветује нас психолог Саветовалишта за младе Дома здравља Ваљево Живана Пантић:

-Јако је важно да родитељи са децом разговарају о целој ситуацији јер све што је непознато, невидљиво и што не можемо да докучимо изазива појачан страх и води у анксиозност. Односно, изазива разне психофизичке реакције. Родитељима саветујем да деци објасне шта је то ванредно стање. Даље, да им дају домаће задатке, попут ових преко ТВ програма, да нацртају њихов доживљај ванредног стања, како они то замишљају... О вирусима наша деца сазнају у предшколским установама, вртићима, представљено им је, али ни ми сами не разумемо како вирус функционише, зашто је баш данас напао цео људски род. Кроз причу о вирусу и његовој намери да нам прави проблеме, треба да развијамо деци добар однос према природи јер бих рекла да нас је природа на време (или у последњем тренутку) упозорила на то шта радимо на овој планети, где је наше место, да је много важно да будемо пажљиви, разумемо природу, нас и људе око себе. Осим тога, веома је важно да деци кроз игру и личним примером објашњавамо зашто нам је неопходна хигијена. Постоје разне псемице о томе које деца знају или ако не знају време је да их науче.

Психолог Саветовалишта за младе предлаже родитељима да добро испланирају дан, кроз договор са децом:

-На тај начин деца доживљавају да су важна, да имају своје место у читавој ситуацији. Тиме се појачава осећање сигурности, односно схватање да ми ипак можемо да урадимо нешто добро за своје здравље и унапредимо ситуацију у којој се налазимо.

Ово је време дигиталних технологија, интернета и друштвених мрежа. Изолација доводи до тога да деца проводе доста времена уз телефоне и рачунаре, уз видео игрице. Шта учинити?

-Свако време мора бити ограничено, у разумним границама. Није здраво ни пожељно да деца превише времена проводе уз видео игрице, телефоне, ТВ јер имају потребу да, осим онлајн контакта са вршњацима, имају близак контакт са укућанима. Јесмо у овим околностима упућени да користимо савремене видове комуникације, али важно је да то буде у прихватљивим оквирима, који не подразумевају пет-шест сати испред екрана. Било би добро да то буде пола сата за најмлађи узраст, а за старију децу нешто дужи боравак испред разних екрана. С обзиром на то да деца имају потребу за физичком активношћу, родитељи у свом дому могу организовати полигон за трошење енергије. Смислите нешто, будите креативни, ово јесте прилика да све оно што за шта имамо талента, а можда нисмо знали за то, буде реализовано!

Забринутост родитеља је разумљива, али паника није конструктивна, каже психолог Дома здравља Живана Пантић. Треба да се суочимо са својим страховима, оправданим или неоправданим. Ово је тренутак да упознамо и сами себе, у несвакидашњим околностима, закључује наш психолог.