Обележен Светски дан хране

И зложбом ликовних радова и изјавама за медије Завод за јавно здравље Ваљево је са партнерима: Патронажном службом Домa здравља, Црвеним крстом и Медицинском школом у просторијама Музеја завичајних писаца обележио Светски дан хране – 16. октобар. Ове године Светски дан хране обележава се под слоганом: „Гаји, храни, подржавај. Сви заједно. Наше акције наша су будућност”. Представници свих наведених установа са овог догађаја послали су јасну поруку колико је значајна правилна исхрана у животу сваког појединца.

У локалној заједници једино сви заједно можемо развити свест и могућност како човек треба да се храни и како треба да одржава здраве стилове живота ради очувања сопственог здравља, истакла је нутрициониста Снежана Маринковић из Центра за промоцију здравља Завода за јавно здравље Ваљево и наставила:

-Акција се обележава тако што је цео октобар посвећен правилној исхрани. Конкурс је кренуо од ЗЗЈЗ Ваљево, где деца могу слободно да цртају и пишу на задату тему и да се радови пошаљу у Завод до 25. октобра. Предшколска установа “Милица Ножица” је са својим васпитачима и сарадницима на превентиви радила на тему правилне исхране и ти радови су изложени, како бисмо послали поруку колико је значајна правилна исхрана и у најранијем детињству, али и у најкаснијој доби. Прошле године су наша деца, пре свега из ОШ “Миле Дубљевић” из Лајковца, однела прве три награде на републичком нивоу, што говори о нашем дугогодишњем раду, доброј организацији у систему мрежа између Завода и других установа. Хвала Библиотеци „Љубомир Ненадовић“ што нам је уступила овај диван простор за излагање радова – закључила је Снежана Маринковић.

Патронажна служба Дома здравља Ваљево је дугогодишњи редован учесник обележавања свих значајних датума у Календару здравља Светске здравствене организације. Поводом Месеца правилне исхране и Светског дана хране главна сестра Службе поливалентне патронаже Весна Павловић је истакла:

- У фокусу рада Патронажне службе Дома здравља нису само патронажне посете кроз које се може сагледати колико породица као јединка поштује све препоруке правилне исхране. Рад патронаже подразумева и обилазак установа у којима се припремају оброци за најмлађе. У Предшколској установи организација оброка је на завидном нивоу, поштују се све мере и хигијене и дезинфекције и оброци су разноврсни, као што се поштује и лична хигијена предшколаца коју спроводе пре оброка. У основним и средњим школама организована је настава у склопу које постоје велики одмори, али се и даље тада, по лошој навици, спроводе главни оброци. Мали број ученика има главни оброк пре поласка у школу, а да за ужине понесе припремљено и опрано воће. Најчешће се ученици опредељују за куповину хране у пекарама и објектима брзе хране, претходно манипулишу новцем и мобилним телефонима и онда прљавим рукама конзумирају оброке. То је нешто на шта апелујемо поводом Дана хране, и због правилне исхране и због епидемиолошке ситуације. Сагледавајући наше патронажне посете у породици, такође се сажимају отежане околности, измењен режим функционисања сваке породице, родитељи су под додатним тензијама. Али, добра организација, рад на свести и култури може да допринесе да се препоруке струке спроведу - каже Весна Павловић.

У припреми изложбе учествовали су и ученици ваљевске Медицинске школе, о чему је говорила Бојана Ђурић, наставник здравствене неге.

- Наши ученици су спремали радове од почетка овог месеца, јер је октобар Месец правилне исхране. Ликовни радови су најпре представљени у школи, затим део у Музеју завичајних писаца, део паноа се налази у Градској библиотеци и у Заводу за јавно здравље Ваљево. С обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију ученици нису дошли, ми смо ту као њихови представници. Желим да се захвалим свим партнерима на дугоогодишњој сарадњи.

Веома је важно да се одржи континуитет активности које апострофирају значај здраве хране у свим узрастима живота, рекао је Александар Томић из Црвеног крста Ваљево:

-Уз наше колеге који су овде представили радове предшколаца и ученика основних и средњих школа, ми смо данас овде изложили материјале који исказују значај исхране свих људи, посебно корисника Народне кухиње. Подсећам да се у 77 градова у Србији реализује 33.500 оброка дневно за људе који су у стању социјалне потребе. Град Ваљево има програм народне кухиње, који реализује Црвени крст дуги низ година и који избацује око 2.500 оброка недељно, што значи да се на месечном нивоу доставимо оброке на четири пункта за 10 до 12 хиљада грађана. Наша слика се уклапа у слику целе Србије, где су трећина корисника деца. То је оно због чега смо ми данас овде са колегама, сви заједно говоримо о значају исхране, а ми истичемо да неко посредством Црвеног крста добије макар један кувани оброк дневно. То можда делује као недовољно, али у сваком случају значиће неком здравијем развоју те деце која буквално немају ништа. Тај програм ћемо наставити у сарадњи са Градом Ваљевом и кроз остале превентивне активности покушаћемо да инсистирамо на томе да је здрава исхрана један од услова здравијег, активнијег и безбеднијег друштва - истакао је Александар Томић.

Организација за храну и пољопривреду обележава сваке године 16. октобар – Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У Србији се обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Светски дан хране обележава се под слоганом: „Гаји, храни, подржавај. Сви заједно. Наше акције наша су будућност” са фокусом на јачање прехрамбених система и смањење броја гладних у свету.

Повратак на Главну страну