Како да пребродимо тропски талас - савети лекара

У Србију је стигао тропски талас са веома високим температурама ваздуха, прилично нагло тако да нисмо стигли да се аклиматизујемо. Сведоци смо да је температура у Ваљеву данима од 33-36 степени. Пре тога смо имали период честих и обилних киша, тако да је наглим скоком температуре испарење били знатно, што је додатно отежавало живот хроничним болесницима. Шта чинити, како се понашати при екстремно високим температурама за наше поднебље – о томе говори наша др Јелена Гајић, специјалиста опште медицине:

- Пре свега, апелујемо на грађане да не излазе, ако је икако могуће, између 10 и 17 часова. Људи који не могу да избегну тај део дана треба да носе одећу светлијих боја, од лаганих и природних материјала, као што су памук и лан који дозвољавају телу да дише, шешире и качкете такође светлијих боја. Прегревање тела може створити озбиљнији здравствени проблем.

Када су врућине и тело одаје топлоту, треба прилагодити исхрану: не треба јести јаку храну, која додатно оптерећује организам и ствара енергију, него првенствено свега сезонско воће и поврће, а ко не може без меса најбоље је да избор буде пилетина.

Треба узимати доста течности. Главно пиће за рехидратацију је вода, може и лимунада, ледени чај. Свакако треба избегавати енергетска пића, млади то често пију, јер додаје енергију телу. Погрешно је ако загрејани узмете из фрижидера много хладно пиће, поготово ако је то кока-кола или други газирани напитак, јер додатно исушују организам.

Највише треба заштитити децу, труднице и старије од 65 година. Старији људи имају коморбидитете, хроничне болести, поготово је важно да људи са високим крвним притиском не излазе у најтоплијем делу дана и да чешће контролишу притисак јер се ускед топлоте шире крвни судови и притисак опада. Због тога им лети смањујемо терапију.

Посаветовала бих родитеље да не дозволе деци купање на базенима око око поднева, јер често када дођу кући добију грозницу и повишену температуру. Тако да је боље да се деца играју у хладовини, а не по сунцу усред дана јер њихова кожа врло лако прегори.

Шта би био најважнији садржај приручне апотеке када пођемо на одмор, поготово с децом, једно је од честих питања која себи постављамо.

- Наш цревни микробиом одреагује на промену воде и хране на коју нисмо навикли, тако да прво треба ставити пробиотик у торбу. Ако се путује на даље дестинације као што су Египат и Турску, где је храна другачија, предлажем да се све време користе пробиотици. Требало био понети кесице електролита у случају повраћања и дијареје због рехидратације, односно надокнаде соли и минерала. Постоје за децу са различитим укусима, како би их боље прихватили. Због алергијских реакција добро је имати неки антихистаминик, било у виду креме у случају осипа или таблета. Уз себе обавезно треба имати лек за обарање темепратуре, рецимо парацетамол. Спрејеви против уједа крпеља и других инсеката могу бити врло корисни.

Повратак на Главну страну